Monday, August 31, 2009

The second lesson..( Kereta tak boleh start pulak!!)

Salam,

Jumaat lepas sebaik sahaja membaca permintaan LukmanW tentang peket duit raya maka aku pun melihat jam. Hah! Pukul 3 lebih, masih sempat untuk pergi ke pejabat pos dan menggunakan pos ekspress.

Tapi sebaik sahaja masuk dalam kereta dan menYETART injin...
Eeekk..tukk...tukk..
Eeekkk.. tuk tuk..
Macam bunyi batuk kuda yang tak lepas.

Hai yaa!!..ada ada saja kereta ni. Tak nak start pulak.

Hari Jumaat itu pula sudah berjanji dengan kak Aisyah untuk mengambilnya di perhentian R&R Serdang. Dia balik dari Melaka menaiki bas ke Pudu Raya tetapi akan turun di R&R Serdang. Cadangnya selesai ke pejabat pos, bolehlah terus ke R&R Serdang untuk menjemputnya. Tapi apabila kereta tak boleh dihidupkan, semuanya tergendala.

Aku cuba membunyikan hon..BONK BONK..masih berbunyi.
Cuba juga memasang radio. Okay tiada masalah..
Jadi mungkin bateri tidak ada masalah..SANGKA ku!!
Aku lantas menelefon suami.

"Abang, kereta tak nak start pulak dahhhhhh"bunyi orang terdesak..
(ha ha ha)

Almaklum..

"Kat mana sekarang?" tanya suami aku.

"Kat rumah lagi..ingat nak ke pejabat Pos nak hantar money packet tu kat Lukman. Kereta tak nak start pula" aku beritahu.

" Bateri kut.." kata suami. "Hon, lampu, radio okay?"

"Okay jer.."

"Takpa la..tunggu abang balik..hari ni abang balik awal sikit"

" Aisyah nak kena ambik kat R&R Serdang..Jangan lupa"

"Tak pa..takpa..nanti abang call dia! Kalau abang lambat pun suruh dia tunggu jer kat situ"

Sewaktu keretaku yang sebelum ini tidak dapat dihidupkan, segala galanya tidak berbunyi. Hon tidak berbunyi. Radio tidak berbunyi. Lampu pun tidak menyala. KONG HABIS bateri keretaku.
Kejadian itu berlaku di hadapan sebuah kedai runcit. Sewaktu itu aku baru sahaja selesai membeli barang keperluan. Mujur tuan punya kedai tu baik juga dengan aku dan suaminya tolong menghantar aku balik ke rumah. Kereta aku pula tersadai di hadapan kedainya sehingga aku dapat mencari kawan yang LOMPAT HIDUPkan ( Jump Start) kereta aku. Kemudian aku ke kedai bateri kereta dan menggantikannya terus. Waktu tu pun bateri itu dah dua tahun lebih digunapakai.
.
.
.
.
Malam itu suami check kereta tapi oleh kerana sibuk dengan berbuka dan berterawikh maka urusan kereta aku tidak selesai.

Hari Sabtu, suamiku ada urusan di 'sekolah' barunya sedangkan aku perlukan kereta untuk ke sana ke mari membeli barangan dan keperluan. Suami menyuruh aku menghantarnya ke LRT Sungai Besi dan aku boleh menggunakan keretanya. Tapi urusan kereta aku masih juga tidak selesai.

Pagi Ahad, hasrat aku untuk ke surau Annur terpaksa dibatalkan. Suami ke AAM Sri Kembangan untuk mengupdatekan keahliannya. Tidak diperbaharui. Dah EXPIRED!! Selesai itu baru AAM datang ke rumah dan memeriksa bateri.
Ya..MEMANG bateri itu telah EXHAUSTED!
Sungguhpun radio, hon berbunyi tetapi power bateri itu tidak cukup untuk menghidupkan injin.

Hahhh...gitu rupanya!! Mana le aku tahu. Aku ingat kut kalau hon atau radio berbunyi bateri masih okay. Jangka hayat bateri pun sudah hampir dua tahun..
Ya..memang perlu ditukar nampaknya.

Sebaik bateri ditukar...TARAAAA..enjin dapat dihidupkan dengan baik sekali.
Alhamdulillah...aku dapat pengajaran yang baru.

Ingat:-
1) Jangka hayat bateri kereta sekitar dua tahun.
2) Walaupun hon masih berbunyi, adakalanya power bateri tidak cukup untuk menghidupkan injin.
.
.
.
lain lain pengetahuan??? Masih banyak yang perlu diketahui.

4 comments:

hantumakan said...

salam kenal .. hehe, tengs singgah di belog saya.. :) .. saya baru pulang dri kampung,

wow too much info and too peramah... hahaha

ashley said...

hantumakan,
blog ni akak buat untuk anak anak baca di hari kemudian..
mungkin hidup ini tidak lama..
mungkin esok atau lusa dipanggil Allah..
you will never know..
because we are here HANYAlah sekadar PERSINGGAHAN
he he he..

Nizam.Ariff said...

Hah, dah pandai pun pasal bateri... hahaha


Hon oakai sikit je power bateri tu. nak pusing enjin DAN nak kasi sparx pakai banyak power...


Kalau hon dah tak boleh bunyi, itu dah kong sangat tu...

ashley said...

Nizam,
almaklum...tapi at least bila dah jadi cam ni, boleh agak le apa yang tak kena pada kereta tu.