Sunday, August 30, 2009

SAMOSA Sempoiiiii...

Salam,

Baru lah boleh nak sembang pasal masakan semalam.
Lepas Isya' dok berkejar kejaran dengan Muhammad.
He was so active and didn't want to go to bed.
KELEPUK!!
hah..
Baru tidor..
.
.
.
Alhamdulillah... this morning we have our sahoor on time.
.
Below is the picture of SAMOSAs..
Named SAMOSA SEMPOi because all I need to do was menggorengkannya sahaja.
They were made by makcik aged 70 something.
The filling was MARVELOUS!!AWESOME!!
Sedaaapp..
Yang buatnya adalah mak kepada one of staff kat ofis suami.
Mak staff ni dok kat rumah tak buat apa apa jadi every thursday her daughter will take orders from anyone who wants the dish.
.
.
Rasa nak pergi nuntut jer cara buat dan LIPAT LIPAT samosa tu..
I still have no idea how to make them TRIANGLE.
.
.
Anyone knows how?

Before Isya' time, I pulun this Nasi AYAM EVANSVILLE
HA HA HA
.
.
Sempena pembelajaran buat Nasi Ayam aku ni di sana.
Jauhnya menuntut ILMU buat Nasi Ayam.
sampai ke Indiana,USA...
Sebenarnya aku belajar buat Nasi Ayam ni dengan kawan aku.
Masa aku travel ke tempat dia.
I give the credit to my beloved friend, Ciklia..
Thank you for perturunkan this ILMU.
May Allah bagi pahala kat ko setiap kali aku masak ni untuk family aku.
.
.
The picture below is KUIH SERI MUKA in the making..
Kuih ni aku belajar dari Tok Manis (tok mertua aku)
Belajar dengan orang tua tua ni tak de spesifik resepi.
Dia main tambah tambah je..sebab tu aku kena tengok texture bancuhan dan sebagainya.
Kena duduk dan perhati step by step..
.
.
Bila dah belajar cam gitu..
ada kalanya jadi, adakalanya tak berapa..
he he he he
.
.
tapi semalam kira okay la..

sebabnya.....tengok gambar lah!
Dah habis yang potong, demer kauk dengan sudu jer..
.
IKUT SUKA HATI lah..
JANJI BASUH BEKAS TUUUUUUU!!!
sekian


10 comments:

Nizam.Ariff said...

Bila nak dapat plak 'Jalan-jalan cari makan' dari Maria nih?

Hahaha..

ashley said...

nizam,
contact TV3...!

Insyirah said...

Sure sodap bangat, tu yang licin satu bekas tu. Hehehe.

ashley said...

Insyirah,
lepas puasa nih nak kurang kilo ke..nak nambah kilo?
ha ha ha

yuyee cap limau said...

kak yang atas tu
akak guna gula melaka ke??
sedapnyer..msti lemak-lemak manis
tak sabar saya nak balik
umah nie..

ashley said...

Yuyee,
kalau dapat, akak suka guna gula Nira yang dibeli dari kedah..Lagi sedap. Yang jual kat sini gulanya rasa biasa biasa saja.Kira rasa gula merah jer.
Yang semalam akak guna gula merah yang ditapis.

kucingorengemok said...

http://www.youtube.com/watch?v=kWjg3zdEx3w - video lipat samosa

ashley said...

tq,kog!

c.lia said...

Tak sangka hang masih pakai resepi kat US dulu. Aku pun dah lupa. La ni aku buat nasi ayam resepi Mak cik kantin sekolah lama kat terengganu. Favourite anak2 aku.

ashley said...

Ciklia,
kalau tak disebabkan hang yang ajar aku basic nasi ayam ni mana la aku nak pi tau..
hang takkan tak tau betapa POWER RANGERnya aku bab masak memasak nih!!
Nama je SRP dapat A2..
teori buleh laaa..mai praktikal..
kuang kuang kuang!!
ha ha ha