Tuesday, September 22, 2009

Semang OOOOiiii!!

Salam,

Subuh subuh lagi aku dah bangun hari ini. Body clock aku seolah olah sudah getting used dengan waktu sahur jadi aku tersedar pukul 4.45 am. SePATUTnya bila dah sedar tu kenalah bangun untuk terus solat tahajudd lah kan? kan ? kan?
Tapi dah dasar pemalaas ni..( sejujurnya aku..)..maka aku lepak lepak dulu atas toto di ruang depan rumah mak....
Ruang yang paling depan di rumah mak aku ni dah jadi tempat lepak kami sekeluarga. Bahagian depan ni luas..dan tersekat dengan bahagian lain oleh pintu ASAL rumah.
Pada ASAL nya, ia adalah PORCH sebelum ayah aku merenovate rumah yang entah kali ke berapa..
Ianya mungkin ditambah sewaktu kenduri kahwin Paksu Bakar aku..mungkin..

Aku terjaga dari tidur. Hujan begitu lebat di luar. Begitulah kebiasannya kalau berada di kampung aku. Hujan begitu sinonim dengan tempat asalku itu.
Aku lihat di luar rumah. Terlalu gelap..Bunyi air hujan mencurah curah seperti bunyi air di kolah mak. Aku akhirnya bangun ke tandas..
.
.
.
.
.
Usai solat subuh, suami aku mengajak ke pekan Semanggol yang kecil itu.

Anak anak di kejutkan sebelum kami pergi. Hujan telah berhenti. Kakak, abang ipar dan adik aku, si Budin sudah keluar sebelum subuh tadi. Mereka memang rajin untuk bersolat di masjid Semanggol. Aku syak mereka pasti menyinggah pekena nasi lemak SEDAP dan teh tarik KAW KAW di kedai depan Masjid sebelum balik.
.
.
.
Sebaik aku dan suami sampai di kedai....kakak dan adik aku si Budin tersengih sengih..baru selesai makan.

"Weh, mak Ngah ni siap bawak kamera..Habis le muka aku masuk blog dia nanti!"

Aku memang banyak mengambil gambar tapi yang paling aku geram sekali aku terlupa nak bawa wayar yang sambung kamera ke netbook aku nih.

haihhh..

Sebaik selesai makan nasi lemak paling MORAH dan SEDAP dalam dunia..
ha ha ha... ( 5 kupang sebungkus) aku menyenap gambar gambar pemandangan yang indah di kampung.
Aku berasal dari kawasan yang di kelilingi bukit bukau..
Keindahan bukit bukau itu begitu menggamit kedamaian.

AAAhhh memang tak jemu dipandang mata.
Aku pergi ke Bukit Merah Lake Town lagi. Melihat pemandangan matahari terbit...
Hmmmm..
Wait till you all see the pictures..
.
.
.
.
Balik dari menshooting gambar pemandangan indah bukit bukau yang berkabus ( disebabkan hujan) itu, kami balik.
.
.
.
Dan sebagaimana biasa upacara menyebarkan duit raya pun bermula..
Inilah saat saat NGERI bagi sesetengah orang..ha ha ha..
well..nasib le.....

1) Anak Mak Long - sembilan
2) Anak Mak Ngah - sembilan
3) Anak Pak Lang - empat
4) Anak Pak Njang - empat
5) Anak Mak Uda - ??? eh mak uda masih SINGLE AND AVAILABLE lagi daaaa
6) Anak Mak Cik - seorang..( tapi aku syak makcik ni takut tak pulang MODAL jadi dia CHOW balik LIPIS sebelum kena serang ngan anak anak sedara...ngeh ngeh ngeh..jangan marah..)
7) Anak Mak Su - ?...hei maksu pun masih belajo kat universiti lagi TAU!!!

selesai semua itu kami mula mengemas dan bersiap siap untuk ke Sungai Petani pula..rumah ayah suami aku!!
.
.
.
sekian.

2 comments:

4 'so' bersaudara... said...

makngah.. mak ngah...

Correction lagi..


bukan 5 kupang.. dah naik harga..
6 kupang! dan bungkusan nya pulak makin mengecil...

ashley said...

ye ke?
ha ha ha..TUKANG BAYAG lain orang..

tapi masih MOGHAH la..banding ngan KL.
Bungkus nye kecik?
Aku makan biasa jer..
sebungkus pun dah kenyang.