Thursday, September 17, 2009

Orang pompuan vs PINGGAN MANGKOK!

Salam,

Mak aku dulu seorang DEALER Pyrex.
Pyrex...!!
Tak tahu? Betul tak tahu ni??
Yang tak tahu tu mesti namanya LELAKI yang buat buat blurr atau yang lahir kat petala langit ke lapan!!
ha ha..

Kat rumah mak aku boleh tahan juga la kemeriahan set Pyrex ni..err..dah nama pun dealer kan??

....tapi aku sebenarnya kurang suka menggunakan pinggan mangkuk Pyrex.

Selain dari mangkuk CLEAR nya aku dapat (hadiah kahwin ) untuk membakar kek atau roti, pyrex bagi aku adalah pinggan mangkuk YANG BERAT dan agak LECEH untuk digunakan.
(pecah tetap pecah...!! aku biasa memecahkan satu jug putih mak yang berbunga ROSE merah ..baguskan aku?)

Cuma kalau nak hidangkan makanan yang panas panas....memang sesuai guna PYREX!

Selain dari PYREX, visionware juga agak menarik. Macam periuk vision kat bawah ini, suami aku biasa beli set ni untuk dihadiahkan kepada toknya sewaktu dia masih bujang dulu.
.
.
Balik cuti summer,dia belikan 6 pieces untuk Tok.
Malangnya..
.
.
he he he..
.
.
.
Tok takut untuk gunakannya.
...takut bercampur SAYANGGGG.
Dah cucu bawak balik dari AMAREKA, mestilah sayang nak guna.
Tok rasa was was nak letak atas api.
Takut cayag atau pecah berderai!!

Last last 6 pieces itu, Tok bagi kat aku...bila aku jadi isteri cucunya!
Nak bagi kat sapa lagi kan???
he he he..

Aku guna sampai umur VISION tu hampir 15 tahun..
.
.
.
PRAANGKK!!
Akhirnya VISION ni dia pecah juga..
Sampai ajal. Bukan jatuh pun...
Dia pecah dengan sendiri.
CRACKed by itself.
Yang tinggal sekarang hanya penutup vision ini dan satu pan yang aku jarang guna.

Dalam banyak banyak jenama pinggan mangkuk, aku suka CORELLE.
Sebab dia ringan..tak berat..tahan lasak..dan cantik.
Kalau kat US sebenarnya CORELLE ini adalah jenama pinggan mangkuk orang kebanyakan..
Aku jadi student dulu pun, aku beli Corelle ni kat Walmart jer!!
Ha ha ha..
Macam MELAMINEWARE yang orang jual kat NILAI3.
Jual LONGGOK LONGGOK gitu.
tapi kat Mesia...
Cuba pergi SOGO ke, JUSCO ke..
REGA nya mak datuk!!
Mahei..
MENYAMPAH aku!..Eksyen bebenor dia.Macamana le aku nak beli? cawan seketui pun entah 20 lebih ke rega nya...GETIK aku!!
Kang bawak balik nak pakai pun riso..
Datang Muhammad, baling sebijk..berderai..
Hmmmmmm....

Tak de ke sesapa nak hadiah RAYA kat aku barang 20 pieces..
HA HA HA..

Kalau bagi mangkuk KRISTAL cam ni, aku nak buat aper??
Nak isi ayor tak buleh.
Kuah laksa? lagi ler tak buleh..
POTPOURRI??
Hmmmmmmmmmmmmmmmm...
POTPOURRI ni kang tak nak diam dalam mangkuk tu.
sebaliknya....Dia tersebar luas atas KARPET!!
YA LAH..KAT RUMAH NI kan ADA AGEN PENYEBARAN!!
.
.
sekian.



9 comments:

Tijah said...

waa...corelle lawa kan? nak2 yg 4 segi tu. tapi rege kemainnnnn...

pakai jer la pinggan sabun daia tu kak oiiii

kakpah said...

Kpah balik dari US dulu bawa Set corelle dua set, mangkuk2 correlle ada dalam 10 set. Sampai sekarang ada lagi. Dah dekat 30 tahun aku pakai. Tahan kan? Alah membeli menang memakai. Tapi dulu harga kat us muurahhh....

Insyirah said...

Ada juga dengar Encik Tunang cerita yg set corelle tu murah bangat kat US. Hari tu dia balik dari sana, sempat borong utk mak dia. Dia kata harga kat sini mahal mencekik darah. Tapi pinggan mangkuknya memang lawa.

Nizam.Ariff said...

Aku seperti saranan Tijah, dulu aku sealu beli asbun Daia sebab dapat pinggan / mangkuk free. Bila dan dapat sedozan, aku stop beli Daia.

Kalau pecah retak pun tak rasa ralat... bende free... lepas pakai aku buang pun tak apa...

kucingorengemok said...

pernah gak pecahkan mangkuk putih mak, gambar ros merah & kuning, ada gold lining (kat rumah orang dulu² wajib ada set ni)... ingatkan pyrex, panaskan kuah gi letak atas api, meletop tuuuu! huhu... mak dah takdo sapo nak belikan pinggan baru laie... hehehe

AZANI said...

errr...pinggan porcelain yang ada bunga bunga tu..selalu sumbing.sumbing...apa brandya...made in china...

ashley said...

Tijah,
bila DAIA buat promo?
haiiihh..ketinggalan sungguh aku nih!

kakpah,
tu yang den tokonang tuh..silap bosar tak shopping sakan Corelle ni time balik dulu.
Bawak balik 1 set jer..
Tu pun cawannya dah tinggai sebatang kara dek dipecahkan oleh anak anakku
pinggan ada le dua biji
mangkuk adale dua bijik
.
.
.
iish ish..aku nak GI teruih LANGKAWI la..
kut kut boleh sambark ARC..
KUT KUT!!

ashley said...

Insy,
(ceee wahh pangilan ringkas sempena raya)
laa..kalau EN Tunang pergi US lagi, tolong habark na..nak KIRIM!!
he he he

Nizam,
Alangkah sedihnya aku..PROMO DAIA pun aku tak tau!!

ashley said...

KOG,
Pyrex rasa rasanya tak leh letak direct atas api. Masuk OBEN boleh..
yang boleh letak directly atas api ni VISION...
RASANYA LAHHH..

akak tak tau..sebab PYREX yang akak ada ni keluaran 20 tahun lepas!!
he he he..dah boleh jadi antik nih.

mungkin keluaran terkini ada yang boleh letak ataih api dahhh.

AZANI,
tu Petaling STreet punya brand tuh!!