Tuesday, September 01, 2009

Masakan orang yang tak berapa rajinnnnnn..

Salam,

Hari ini ada sikit kemalasan..
Sudah lah hujan renyai renyai..dari pagi sampai tengahari...suasana mendung dan hawa yang sejuk sejuk itu mengundang untuk bermalas malasan.
Tapi masak tetap kena masak. Perasaan malas sudah datang..

Hai yaa..

Hasrat untuk buat Puding Caramel hari ni tersungkur bila nampak ada sebungkus agar agar yang masih tidak dimasak lagi. Balik sekolah tadi dah singgah di pasar..
Hmm..buat Char Kuew Tiao laaah...
So aku namakan Char Kuew Tiao ini Char Kuew Tiao Pokok Cherry mengambil sempena pemerhatian aku kepada masakan Char Kuew Tiao seorang adik di bawah pokok Cherry di Alog Stag. Masa tu suami aku kena bertugas di sana.
Kira cara aku masak ni ala ala dia masak la....
KUNUNNYA!!
AHAKS..
Bawah ni pulak?
Ni namanya AGAR AGAR KURANG CERDIK..sebabnya hanya boh perisa ros dan gula sahaja!
DAH!!

Ni pulak?
Hmmmmm..semalam ada buat sup tulang..jadi kuah sup masih ada.
Ambik secawan nasi..buat MOI!!...dah la tu.
Cukup kenyang untuk buka posa 6 orang?
ENAM sahaja?
Sebab ada sorang tu ada reason SYARIE...
he he he..

sekian....


7 comments:

yuyee cap limau said...

kalu dah banyak nie masakan orang tak berapa rajin
saya syak time rajin nie kompem boleh jamu 1 Kampung..hehe

Me Tomei said...

Umi masak sedapppppp..sayang UMIII!!

oh ye..saya pun dah ada BLOG

saya
RAHMAH

ashley said...

yuyee..
oghang malas benar haghi nih.
sekampung??
tu cam nak bunuh diri jer..ha ha ha


Me Tomei,
Uikss..
budak rahmah ni pun nak mengomen..
haih..sibuk la pulak!

Gurindam Jiwa said...

Hari hari membelog tak la malas lak ye? ;-)

Jumaat lepas kawan dari Alok Staq datang. Baru dengaq perkataan MOI, bila wife dok bagi baby makan.

ashley said...

GJ,
MOI bermaksud nasi lembek/bubur nasi...selalu dimakan oleh kaum China di waktu tengahari.

Mungkin ianya perkataan kantonis/hokkien/mandarin??...
tetapi digunapakai di UTARA tanahair.
Kami tak guna perkataan BUBUR LAMBUK. Guna bubur nasi atau MOI!!

deeja said...

Salam...ziarah& pesahabatan..antara kita....slmt pose

ashley said...

deeja,
ye salam ziarah. jemputlah berkunjung selalu.