Thursday, September 03, 2009

Puding caramel SENGET dan Mee JAWA segera!!

Salam,
Biorpun rupanya senget tapi rasanya tetap MARVELous..
Senget sebab masa bako dalam oven tu, kedudukan dalam periuk yang berisi air tu tak di betulkan..
Takpe...no hal.
Bukan nak present kat depan pengantin..
setakat nak makan anak beranak jer.
ha ha ha..

For those who need the recipe of CARAMEL PUDDING..
here you go...
.
.
Ingredients :
1 cup of sugar
3 table spoons of water
3 and 1/2 cups of fresh milk
8-10 eggs
2 pieces of bread
1 teaspoon of vanilla extract
.
.
1) Caramelize the sugar with 3 table spoons of water.
2) After the sugar has been caramelized, pour into a nice baking pan.
3) Let it harden.
.
.
TIPS TO caramelize the sugar
JUST POUR THE SUGAR INTO THE POT AND THE WATER.
DO NOT ATTEMPT TO STIR IT!!
.
.
4) In a bowl, put the eggs and beat a little.
5) In a blender, blend well 2 pieces of bread with the fresh milk
6) Pour the milk into the eggs and mix all.
7) Pour all the mixture on the baking pan
8) Put the pan in a water-filled container and bake in the oven at
200 degree for 45 minutes.
HERE IS YOUR PUDDING...
hmmm yummeee

Well,
I had cooked mee JAWA as well using INSTANT Gravy bought from the market..
aduuussss..
sedap DONGGGG!!
.
.
sekian

8 comments:

kucingorengemok said...

tak aciiii! kita buat dulu lepas keluar loyang caramelnya keras gak lagi, mengapakah? uhuk...

Tijah said...

apasal masa karamelais xleh stir?

ashley said...

kog,
ada orang kukus puding caramel depa..akak bako tapi masuk dalam periuk yang berisi air ( macam double gitu)..
jadi elok jer..

Tijah,
aku ikut tip yang diberi oleh akak OMPUTIH dalam SUGAR di AFC!!

dia kata jangan stir...
Satu lagi aku tengok dalam travel and living pun,
dia tak bagi stir..
katanya nanti gula tak caramelized dan BOLEH HANGIT..
entah lah..

aku ikut TIP, jadi okay jer..

tasikmerah said...

ngancamnya mee jawa tu kak.

patut la kalau makan puding tu bau telur. sampai 10 bijik telur.


.

ashley said...

TM,
memang basicnya telooorr..
sebab tu tak leh makan selalu. Cholesterol tinggi..
manis lak tu..aku masak jer..
makannya cenonet..
tak brapa minat...budak budak jer suka.

yuyee cap limau said...

nyummmy..sedap..lama dah tak buat itu puding
kena buat nie b4 hbis puase..kite guna6 biji telor je..jimattttt..hehe

ashley said...

Yuyee,
akak biasa gak buat 6..tarak cukup lo!!
ha ha ha

Me Tomei said...

Ummi,
kesian kak aisyah dan kak maryam tak dapat rasa puding ni!