Sunday, June 21, 2009

Perjumpaan ngan Kengkawan..

Salam,

Tak lama lagi ada perjumpaan pelajar SMTSP ( Sek Men Tuanku Syed Putra ) Kangar, Perlis. Tempatnya di Hotel Singgahsana, PJ. Kira cam dinner cum perjumpaan Alumni. Semua ahli Alumni semenjak dari SPM/MCE 75 hinggalah SPM 2008 dijemput. Batch aku batch antara yang senior..sebabnya kalau anak aku seolah yang sama, dah boleh joint the ASPUTRA.

Jiran kat depan rumah aku ni pun senior sekolah aku juga. Dia batch dua tahun lebih senior. Aku tak sempat nak tanya dia samada nak joint makan malam tu atau tidak.

Masalahnya kadang kadang kengkawan ni nak jumpa geng batch depa je.. Kalau tak ada geng yang betui betui klik, depa tak mau pi. Tahun 2007 hari tu, dah buat di tempat yang sama. Tapi aku tak dapat pi..sedih betui..Ghamai kengkawan aku yang pi. Aku tak pi sebab baru seminggu bersalinkan si Mawaddah.
Tahun ni aku nak pi la..

Aku mula mula boleh dapat contact kengkawan ni pun semenjak depa buat yahoogroup. Dapat trace balik seorang demi seorang. Tu pun susah jugak nak contact kengkawan. Ada yang tak berapa nak mau jumpa dah..Ada yang dah dapat nombor lepas tu tukar no handphone baru, hilang balik. Ada yang bagi address email tapi tak pernah nak jengok mailbox lepas tu bounce.
Macam macam ada..

Cuma aku kagum jugak ngan KETUA KAMPUNG batch aku. Walaupun pelbagai karenah kengkawan yang satu batch ni, dia tetap rajin round rumah kawan. Singgah jengok sekejap pun jadi...

Memang segan betuiii la. Walhalnya kalau nak kata sibuk, dia antara orang yang boleh dikatakan sibuk sebabnya JADI DOKTOR PAKAR SAKIT PUAN..
ehh..orang nak beranak mana boleh tunggu tunggu.

Tapi dalam pada sibuk sibuk kerja dia, dia pernah gak la mai jengok rumah aku ni. Dia bukan dok KL. NUUUU..dok Kuantan nuuu. Kadang jiran tepi rumah, tak teringin nak mai jengok rumah kita..kannn???

SIBUK KUNUNNNN...alassssaaannnnn.
Last last kita pun lebih suka melawat orang yang menghargai kita.
'RECIPROCAL' kata orang...'MUTUAL'..
ha ha ha..
lebih kurang gitu lah.

Kadang memang dalam hubungan tak kira samada kawan ke atau keluarga ke, kena ada give and take.
Suami isteri pun kena ada MUTUAL AGREEMENT....
engko give, aku take...aku give, engko take.
Kalau asyik aku jerrr give..engko tak de timbal balik..lama lama boleh MUAK!

Sama gak kalau asyik kita jer lawat rumah kawan atau sedara, dia tak de langsung nak datang jengok kita, lama lama kita jadi agak frust.
Last last kita jadi malas nak ada hubungkait dengan orang tu lagi..
ape ke hal kan..
asyik one way tiket to the moon jer..

Yelah..memang lah..tak baik kalau ziarah nak minta dibalas ziarah.
Tapi maksud aku kalau ASYIK ONE WAY TIKET JER.....last last orang yang nak datang pun akan terpikir juga...

" Takkan aku jer selalu datang rumah demer. Demer nak datang rumah kita yang cabok ni pun tak sudi."

Hmmmmmm....kecik jantung tauuuuu..

2 comments:

Brahimnyior said...

Gitulah adatnya kak.

Kita makin berusia, hubungan dgn kengkawan semasa di zaman sekolah, tak serapat dulu.

Tolong ucap selamat Hari Bapa drp saya buat hubby kak..

ashley said...

Selamat hari bapa..bang...ada orang ucapkan..
he he he