Thursday, June 11, 2009

Nostalgik di Peghelih..

Salam,

Ambooooi..kemain lagi kakPah eksyen dia sampai Padang Besag sampai mabuk mabuk..Bukan mabuk todi tapi mabuk tengok barangan jualan.

Sebut Peghelih ja, aku teringat kengkawan.
Aku teringat sekolah.
Aku teringat cikgu..yang baik dan yang cengei.
Aku teringat keluag pekan Kangark.
Aku teringat dok jogging kawasan bendang.
Aku teringat semua yang syahdu tentang bendang.
Aku teringat boys sekolah aku yang kena mandi kat tali ayark time time sekolah aku tak dak ayark..
( kekadang depa pakai tola mandi..selamber dek buat muka sekupang lalu tepi hostel girls)

Aku teringat habuk pembakaran tebu kat Chuping boleh teghebang sampai sekolah kami di Bohog Pulai tu..
Aku teringat kengkawan bawak pelam cicah garam belacan!!FUH!!
Aku teringat makan ketam ghebuih dua ekog kat Kola Peghelih..pergh.
Aku teringat makan laksa sampai tersedak kat gerai.
Aku teringat ada tiga ringgit keluag pekan makan bihun sup ngan ais kacang pastu balik semula ke sekolah..
Aku teringat makan gulai daging ngan ghebungg..best EVER!
Aku teringat dok kawad sambil main flute waktu hari Kebangsaan jalan keliling Kangark.
Aku teringat pi cari biskut kat kedai Mak Nya time keluag pekan.
Aku teringat naik bas dengark lagu FUNKY TOWN..yang cekenit dok hangkut kami keluag pekan.
Aku teringat kawan kawan pi Posing TANGKAP gambar kat kolam di Perlis Inn..ha ha ha..
Aku teringat kawan kawan borong undergarment kat Padang besaggg ..pastu tak sanggup nak pakai warna warni kemedian celup Dai..wakaka..

Aku teringat pula pakwa pakwa yang pernah jatuh cinta kat aku...dan dikecewakan..ha ha ha
Aku TERINGAT PULA CINTA PANDANG PERTAMA aku...dan aku pula diREMOKkan hati..kui kui kui..

haaaaiiiiihhh Peghelih..remaja aku di sanaaaaaa!! VERY NOSTALGIK laaa..

15 comments:

DrSam said...

Ini memang nostalgik betul ni. Sikit punya panjang teringat daaaa...

memang banyak yang diteringatkan tu samada dah tak ada, tak jumpa dan tak nampak lagi.

ashley said...

Dr Sam,
ni bukan apa Dr Sam..kempen sama suruh kengkawan sekolah pergi dinner..4/7 ni!!
ha ha ha..

AZANI said...

ada gathering reunion ke ashley?selamat bertemu rakan rakan lama, pasti mengujakan,seronok, segala kisah lama di ulang tayangkan dan lepas tu gelak guling guling..sayapun dah lama tka pi reunion.bulan 9 ni kot ada satu lagi coming.

ashley said...

Coming this July 4th..
The guys have to wear 'batik lengan panjang'..
gals..pakai baju kurung ..batik also..

For me batik is okay..
Tapi guys tak mo la batikk..

Depa nak langgark peraturan macam depa dok lompat keluag pagag memalam..
DEPA KATA BARU THRILL bila langgark peraturan niiihh..

ngeh ngeh..

Insyirah said...

Akak, zaman saya skrg ni...senang je kalau nak buat reunion. Tak payah nak fikir tempat, tak payah nak fikir makan apa, dan tak payah nak fikir segala itinerary program. Sebabnya, kitorg reunion kat KENDURI KAHWIN je!! Haha.

Bila ada je walimah kengkawan, waktu itulah kitorg duk berkumpul ramai².

ashley said...

Idea tu bagus juga, nanti time anak aku kahwin, aku buat camtu..

By the way..ini untuk the whole batches..Dari batch SPM/MCE1975 hinggalah SPM2008....

tasikmerah said...

aku masa belajaq kat hutan sintok nun dok ada mak angkat kat mata ayaq.... amacam kedah aku...? muahahaha..

:p

rumah dia tepi sawah. aku cukup rajin balik sana. lepak2 depan rumah mengadap sawah padi. sesekali jadi perak bila nampak ketapi lalu. hahaha...

:p



.

ashley said...

ha ha ha..
okay la tu..
dia ada anak teghuna dak?

kakpah said...

Peghelih... Belengaih ketiak aku lalu kat chuping. Panaih..... hehe..

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

amboih kak pah..lagi pekat dari org pengelih..

ashley:layan blues nampak..ada kenangan ka?..saja la nak tanya..he he he
tapikan,bila ada reunion..mesti join..tadak alasan ngelak..jumpak la balik kawan2 lama..seghonok woo..

ashley said...

Kakpah,
Kalau singgah kilang gula Chuping, boleh bawak balik satu karung gula...

Cikgooden,
berkarung kenangan..adui laaa..
syahdu tentang Peghelih zaman aku tu..makanannya sedap dan morah..

Laksa kuah BELUT kola Peghelih...
ha ha ha
sedap walaupun depa habark BELUT!!

tasikmerah said...

kak pah, ko dok bangi pun belengaih jugak ketiak!









larikkkkkk.......


.

ashley said...

TM,
dia nak berlatih cakap tu..kasi can la sama dia..
Hujung taun ni dak Yana tu nak nikah orang Kedah tu..
sat lagi keluag dia punya NOGOGHI tu..ternganga lak orang Kedah..

GPI SKSV said...

amboi...
tak teringat ka kat sorang makcik kita yg pernah dok peghelih tu?

masa 80'an dia dok arau... lps tu.. pi felda chupiin...
pastu pindah dok cangloonn..

tp la ni.. depa dok Felda Aring 6.. KELATE!

ashley said...

SKSV,
ingat aiiihhh..sajaaa tak mau sebut. Sat lagi kata nak tayang kat orang pulak kata mak sedara dan pak sedara aku ada di merata rata tempat!! maklumlah dah ghamaiii...

ha ha ha..