Saturday, June 06, 2009

O-type

Salam,

Semalam aku belek satu buku kat As-Syabab. Buku tajuknya 'Diet for 0-type blood'..gitu lah.
OooOO..rupa rupanya orang yang darah O ni takleh juga makan sesuka hati.
OOooooOO..baru kutahu..
ha ha ha.
In fact, kena lebih berhati hati..

Tak digalakkan makan makanan asas gandum cam spaghetti, macaroni..(aiseh men..peberet)
Tak digalakkan makan timun, cendawan..( laaaa aku dok buat salad timun selalu..cendawan salut tepung my peberet also..takleh jadi ni!!)
Digalakkan makan daging tapi takleh makan daging yang berlemak.
Kena rajin makan buah buahan..sayuran tertentu.( okay aku makan salad epal dan mangga! no hal..)

Ada fact mengenai orang berdarah O..

1.Orang yang berdarah O mudah kena anemia..(aku ler tuuuu)
2.Orang berdarah O mudah kena sinusitis..( aku ..tak boleh menafikannya)
3.Orang berdarah O akan mudah radang kulit dan gatal gatal ( juga aku)
4.Orang berdarah O mudah muntah, loya dan sakit perut kalau tak jaga diet..( CONFIRM aku!!)
.
.
.
.
.
5. Orang berdarah O akan mudah mengalami kesukaran untuk tidur di waktu malam ....
eh eh...cam betul la tu..tapi aku LENTOK habis time tengahari!!

ha ha ha

yang paling bagus jadi orang yang berdarah O ni, ialah boleh mendermakan darahnya kepada semua orang tetapi hanya menerima darah TYPE O sahaja untuk dirinya....

cam BAEK kan!! berkorban gitu..

sekian

8 comments:

Insyirah said...

Wowww...bingo la!! Memang semua kena dgn saya.

anemia
sinusitis
radang kulit & gatal-gatal
muntah, loya & sakit perut kalau tak jaga diet
susah tido malam.

Complete package!!

Miahaha..

Selamat menjaga kesihatan kepada yg berdarah jenis 'O'.

AZANI said...

darah O paling common dalam manusia,ramailah yang kena jaga diet,mujur juga ramai darah O , kalau nak bekalan darah mudah sikit,bandingkan yang berdarah lain.

ashley said...

Insyirah,
macam sekupu kupu jer kiter kan?

azani,
mujurrrrrrrr..alhamdulillah..err ko pun o-type gak ker?
ko derma dare?( sila bace macam Dato Sg Siput cakap)

AZANI said...

aku derma, darah aku B ada -ve lak,tapi aku boleh ambik darah O, nanti kalau tak cukup, minta sikit darh O kau tu..he he he.

Tijah said...

kau mmg sekampung dgn laki aku kak. aku b+ hehehe...

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

aku lupa aku darah apa....tapi tak mungkin berdarah diraja..

ashley said...

Azani,
Hb aku tak stabil..asyik low jerr...bukan tergolong dari orang yang patut derma dareeeee..
hubby boleh lah. Hb dia bagus..
O type gak tu.Ada juga la sekali dua derma...

Tijah,
B+???
Kira kalau CGPA, 3 pointers lah kan..ha ha ha.

Cikgooden,
Tak berdarah kerabat tak pa...
Setakat keghabat pokok nyok, bini tak gaduh nak lariiiii..

Nizam.Ariff said...

Dare aku dare B+. Aku agak la. Itu pun aku uji sendiri masa kelas bioalogi form 5 dulu. Sampai hari ni, kalau orang tanya aku cakap B+.