Sunday, June 07, 2009

Binatang pelik dan unik..

Salam,
Mana nak cari binatang seunik ini?

Ada paruh macam itik tapi bukan itik..
Ada badan macam memerang tapi bukan memerang..
Kalau yang jantannya..wahhhh..ADA RACUN ..jangan memain! Siap ada TUSUK lagi.
Ekor tak ubah cam BEAVER..(Beaver dalam bahasa Melayu apa hah??!!..kalau memerang tu dalam bahasa Inggeris panggil 'OTTER'...kira cam adik beradik juga la ni kann)

Binatang ni confirm bukan species yang berdarah o-type macam aku sebab nya depa ni suka makan menda menda kat dasar sungai.
CONFIRM tak gaduh nak guling guling sakit perut cam aku tempohari!! HA HA HA..

Pulak tu depa ni tak dak gigi..depa telan jer batu batu kerikil, cengkerang serba makneka masuk dalam perut. Makanan yang depa telan di'KUNYAH' dan di'HANCUR' kan dalam perut...KIRA PERUT DEPA ni cam sama kategori ngan BLENDER la..

Korang nak tau..binatang ini dalam kategori MAMALIA Mamalia patutnya beranak kan? Tapi unik depa ni lagi ialah depa berteluuurrr..Pelik no kan? Dah ciri ciri macam penguin pulak..

Ishhhh..
haaaaa nak tau nama depa ni apa? PLATYPUS..sebut betul betul PLATYPUS!
bukan tipu tipu tau..betul betul!!

HAH! ada satu lagi haiwan yang kategori mamalia tapi bertelur..CARI SAT!!!

he he he...hadiahnya belacan bako imported from MELAKA.
ooooooo meriah tu!!


sekian.
comelkan dia ni?

2 comments:

kakpah said...

ada lagi binatang unik yang aku jumpa kat midvalley haritu. yang jantan dah pasti bertelur oopss.. Yang betina plak tunggu menetas je kalau tak betul-betul jaga oopss ...

amacam.. dapat belacan bakau tak.

AZANI said...

jawap untuk ashley, platypus juga, jawab untuk kakpah penguin.
tapi ada satu haiwan yang kejap jantan kejap betina?