Thursday, June 18, 2009

Kunjungan ke Rumah Putih




Salam,

'Rumah Putih ialah rumah untuk Presiden Amerika Syarikat. Bangunan yang terletak di 1600 Pennsylvania Avenue di Washington, D.C. ini merupakan tempat tinggal rasmi presiden dan keluarganya selama masa dia memegang jawatan tersebut. Ia juga berfungsi sebagai pejabat presiden. Sebagai pejabat Presiden AS, istilah "Rumah Putih" juga digunakan sebagai ganti pentadbiran Presiden AS. Rumah ini dibina dari batu pasir Aquia dicat putih dengan gaya seni bina George, dan dimiliki oleh Perkhidmatan Taman Kebangsaan (National Park Service) Amerika Syarikat sebagai sebahagian dari Taman Presiden (President's Park).'


Petikan di atas aku ambil dari WIKIPEDIA.

Sebagai catatan sejarah hidupku dan satu lagi tempat persinggahan yang telah aku jengahi ialah tempat tinggal presiden Amerika Syarikat ini. Rumah Putih atau dalam bahasa Inggerisnya 'White House' adalah satu daripada tempat kunjungi aku semasa jelajah aku ke Washington D.C.

Beratur untuk masuk dan melihat di dalam Rumah Putih ini mengambil masa yang cukup lama. Sewaktu musim panas, terlalu ramai orang yang datang untuk meninjau ke dalamnya. Kami datang seawal mungkin setelah bermalam di sebuah apartment seorang rakan. Tetapi itupun hanya dapat masuk sekitar pukul 10.00 pagi. Masuk adalah percuma tetapi terdapat barang larangan seperti kamera untuk dibawa masuk bersama.

Sungguhpuh pengunjung dibenarkan masuk melawat ke dalam Rumah Putih ini, kami hanya dibenarkan melalui bilik bilik tertentu sahaja. Dan masa tinjauan di dalam Rumah putih ini sebenarnya lebih singkat jika dibandingkan masa untuk menunggu masuk..

HAIHHH..

11 comments:

AZANI said...

awat jauh sangat gambarnya, zoom lah sikit.white house tu boleh google, ashley tak dapek den nak googlekan he he he

ashley said...

ha ha ha..
20 TAHUN yang lalu tu tak yah google..
Meh google yang terkini..
Badak berendam pun geleng kepala!

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

aku teringin nak tgk muka ashley....asik gambo jauuhhhhhh ja..tak klia...ha ha ha

zafi said...

wah jauh berjalan... luas pemandangan! :)

Insyirah said...

Kak Ashley, tak ada gambar yg lagi jelas? Ngeh3x... ;p

Nizam.Ariff said...

Akak, nak tatap wajah akak, boleh?

tasikmerah said...

kak, kalo gambor besor tu lbh baik ko letak gambor kerongge je kak....





.

ashley said...

cikgooden,
ha ha ha..siapa la aku..
cokodok pun lagi comei..
tapi aku dah boh gambar aku sebenarnya tau..
tu yang merangkak kat atas sekali tuuuu...AKU LAH TUUUU..

zafi,
yeah..jom jenjalan.


insyirah,
akak dah pamerkan gambar akak..diambil 42 tahun yang lalu.
ha ha ha

Nizam,
alah..
cam malu lah nak tatap tatap niii..
he he he

ashley said...

TM,
jangan le marah..
aku tak de gambar besor besor nak diletakkan..
gambor PERUT TENGAH BESOR ada aahhh..

Norazah said...

Ashley, tis first time i read ur blog. Did u study at PPP/ITM around '85 2 '88? I did visit Chicago during summer '89.

ashley said...

NORAZAH,
do I know You?