Saturday, December 05, 2009

A smart Bangla!

Salam,

Ada satu Mr Bangla yang sekelas ngan suami aku. Dia jadi salah satu ahli kumpulan studi mereka.
SMART gilerrrrr..
Maksud SMART kat sini bukan dia melaram pakai baju kemeja TUCK-IN macam SRK!
Tapi otak dia BRILLIANT!!

Bila kerja berkumpulam, kerja bahagian dia mesti siap in advance. Lepas tu pulak THROUGHLY..DETAIL..TIP TOP.

Suami aku pun tabik dengan dia.
Suami sembang sembang. Rupa rupanya dia ni dah ada 2 MASTER!!
Salah satu MASTER ambik kat Jepun.
Lepas dia habis studi yang ini, dia akan sambung PHD pula.
He is a good MUSLIM too!!

sooooooo...jangan main main ngan BANGLA. TAU!!

Silap silap yang kerja OPERATOR PENGELUARAN kat Bangi ni pun ramai yang ada DEGREE..
Cuma..tak de kerja SETIMPAL dengan kelulusan di tempat sendiri.

sekian

9 comments:

et said...

hebatnyer..uuu..

selalu je pandang senget kat bangla2 neh.sian derang..kite2 neh prejudis kat derang..sebabnye, ade la 2,3 ketul bangla yang x berape nak seswai dgn kehendak hati kite2 neh..

bak kate pepatah, sbb nila setitik, rosak susu sebelange..huu~

ibusinga said...

muka ada ala2 SRK??
ala2 ririk rosan?

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

ya laaaaaaaaaa..bangla smart..

melayu?..tak smart ka?..ka, semak?..keh keh keh.

lukmanw@gmail.com said...

Eh, eh, eh

Terasa lak sbb buat posting pasai kipas siling tu.

Sebenarnya di Kamunting (industrial park) ini ramai Bangla-Bangla yg terer, dan ada degree + master.

Begitu juga semasa saya bekerja Manager di Tasek Cement, banyak Engr Contractor yang Person-In-Charge kat Site adalah Bangla manakala pekerjanya local Melayu, Cina dan Indon.

Mereka ini competent tapi kesian juga gaji mereka rendah jika dibandingkan dgn local. Adakah ada degree, jadi engineer dgn gaji tak sampai RM 1,000.00

Lukmanw

anjang said...

cuba intai-intai di lowyat , rasanya ramai sangat bangla yang berniaga komputer di situ. terutamanya di paras paling atas dan nombor 2 paling atas. Aku rasa sikit lagi bangla akan conquer low yat

Nizam.Ariff said...

Aku pun rasa-rasanya berdarah Bangla la... darah kami sama...









sama-sama warna merah...

ashley said...

ET,
kita perasan bagus sebab ini negara kita dan diorang ni memBANGSAT..( maksud BANGSAT di sini = pendatang dari luar ).
...macam orang US yang perasan waktu akak kat US dulu.

...prejudis berlaku di mana mana..

ibusinga,
taaakkkk..ha ha ha

cikgooden,
...ini sepatutnya bagi MOTIVASI, bukan nak rendahkan bangsa sendiri!!
Kalau kita dok LOH LEH, lama lama kita yang jadi KULI nanti.

Lukman,
errr..entry mana la pulak ni. terlepas baca kut!
anyway, aetiap manusia yang berusaha pasti ada rezekinya duberi Allah..tak kira bangsa.

anjang,
sekarang ni pun banyak INDON yang dah jadi KONTRAKTOR..termasuk salah seorang bapa anak murid. Dulu dulu jadi kuli, sekarang jadi TOWKEY.
Bersusah susah..kemudian bersenang senang..

Nizam,
....betui...manusia sama jer. Diberi akal fikiran, tubuh badan dan tulang empat kerat.
Kalau gigih, insyaAllah!!
Allah bagi rezeki.
Allah MAHA ADIL!!

AZANI said...

saya pernah sekolej dan serumah dengan Bangladeshi....kalau rajin belajar.. memang boleh skor exam...

ashley said...

azani,
tak kira bangsa..kan?