Friday, December 11, 2009

Selut..

Salam,

Tadi pi boh jejak bertapak sat kat kengkawan sebaya punya yahoogroups. Bila dah sembang pasai sekolah teringat masa kami dok MERENTAS DESA. Waktu tu memang betui betui desa yang direntas.

Macam la ni kat BBBangi, mana ada desa.
Anak anak dok pi round jalan besag ja.

Time aku dulu kena rentas bendang, tali ayark, rumah orang....belukag etc.

Aku tergolong dalam golongan pertengahan dalam arena merentas desa nih.
Tak la handal.
Tapi tak la COROT pulak!
Turut sumbangkan pertambahan mata gak la untuk rumah MUSYTARI (werena IJO) aku tu...
ha ha ha

Aku tak gemor time kena lalu sepanjang jalan kat tali ayark. Ishhh.... panaih punya la terik. Sunburn. Pastu sepanjang belari lari anak tu bukannya ada depa bagi ayark pun. Memang menyiksa batin betui...
Cuaca kat Peghelih..
Berdesing. Tak dak pokok pulak tu.
Bila tiba kawasan rumah orang baru la dapat berteduh.

Tapi part yang kena meniti titi dan melintas tali ayark lagi best. Budak lelaki takleh meniti. Depa kena harung tali ayark yang ayarknya macam selut tu.
Pastu bila balik dorm...tup tup tak dak ayark kat paip.
Nak mandi takleh...
ha ha ha..
Kering selut kat badan.

Bau???
.....adalah seumpama aroma KERBAU BALAG!

best kan?

sekian

12 comments:

ibusinga said...

golongan pertengahan macam kita2 ni..nak tak nak je bebudak kat finish line tu sambut kan...biasa mandi kat pili bomba belakang asrama time takde air.....

ashley said...

ibusinga,
..tapi lebih baik daripada geng corot.
PENANGGAH, BUDAK KOMPANG, BUNGA MANGGAR pun habis kemas dah, depa baru sampaiiiii...
.
.
.
ha ha ha..
makan angin sungguh!!!

anjang said...

klasiknya pengalaman tu, yang pasti kita belum masuk era klasik atau barangan antik

ashley said...

anjang,
dekat dekat la tuhhh..
tak kan nak nafi lagi!!
ha ha

ashley said...

pssstt..dalam dok harung selut tu ada yang kutip cekenit a.k.a tungau...

kena pulak tempat yang strategik...
ha ha ha..

meraung pi hospital ngan warden tengah tengah malam!!!

cHeRyNa PiReS said...

akak...sha terbaca perkataan tungau tuh dan tergelak2. adeh...kucing sha pon pelik tgk sha gelak.

hukuman perogol tuh kak:P

DrSam said...

memang haru betul kalau ayak putus. Tapi selut tu kalau dibuat masker kan bagus juga...natural spa :)

ashley said...

cheryna,
kucing tu mesti terkejuit tengok nuuu..
hukum perogol???
wahhhh..siksa tuh!!
ha ha ha

Dr sam,
zaman tu masker masker nih tak ambik tau..
SPA?
langsung tak pernah dengark..

AZANI said...

salam puan hidayatun,semasa di sabah dulu sya rajin makan udang di kg. salut, udang rimau 19 hinggit sekilo...fresh menggelitik lagi...eh, ini cerita selut dan rentas desa...ya saya pun ada rentas desa...tapi tak jumpa selut lumpur..takat lopak ait sikit sikit adalah...

uji6june said...

zaman akak merentas desa dulu
taklah se best mana ..
bukannya ada desa yang direntasnya pon!
lalu jalan besaq jerk ..

akak and da gang salu dapat
nomot corot .. curik tulang!
kehkehkeh ..

Nizam.Ariff said...

Masa sekolah rendh dulu selalu ada acara rentas desa ni... tapi biasalah..

aku lari lambat-lambat dan kerap jalan kaki dgn 2-3 kawan lain. Bukan apa, kalau sampai awal-awal nanti ramai sangat orang sorak.

Segan la... aku antisosial.. (alasan).

Hahaha

ashley said...

azani,
sat hang panggil aku ash, sat hida, sat hidayatun..
ish ish ...macam macam nuuuuu..

uji,
mana best lari keliling atas jalan besag ka?
atau lari keliling kampung?
aku prefer keliling kampung..
kut ada rambutan, pelam boleh buat muka sekupang mintak kat tuan rumah!!!
he he he

Nizam,
ishhhhh..
aku rasa kalau time penamat tu depa sediakan hadiah sebakui beger macdonalds ka, hang mesti juara bertahan punya!!