Saturday, October 17, 2009

What's Learning Disability?

Salam,


Aku agak susah hati bila baca article yang aku copy and paste di bawah ini.
Setiap tahun akan ada seorang dua anak muridku yang mempunyai tanda tanda Learning Disability ini.


Perkara yang paling sukar sekali ialah untuk memberitahu ibubapa perihal ini.
Seringkali bila aku sampaikan hal sebegini kepada ibubapa, reaksi mereka ialah endah tak endah ataupun merasakan aku memandai mandai...atau marah marah!

Dan adakalanya juga aku diCOP sebagai TAK RETI nak mengajar budak budak..



Hmmmmm....



A learning disability affects the way kids of average to above average intelligence receive, process, or express information and lasts throughout life. It impacts the ability to learn the basic skills of reading, writing, or math.

The Coordinated Campaign for Learning Disabilities (CCLD), a coalition of national organizations within the learning disabilities community, defines LD as "a neurobiological disorder in which a person's brain works or is structured differently."


Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders — Fourth Edition (DSM-IV), used by psychologists and medical doctors, doesn't list "learning disability," but describes disorders in reading, mathematics, and written expression. Academic achievement, as measured by standardized tests, must be substantially below expectations for the child's chronological age, intelligence, and age-appropriate education.


Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), the federal law that provides for special education, defines "specific learning disability" as a disorder in one or more of the basic psychological processes involved in understanding or using spoken or written language. Skills of listening, speaking, reading, writing, and/or mathematics may be negatively affected.



Facts about LD:
· Difficulty with basic reading and language skills are the most common LD.
· LD may be inherited.
· LD affect girls as frequently as they do boys.
· Kids don't outgrow or get cured of LD.
· With support and intervention, kids with LD can be successful in learning and life.



Preschool


· Speaks later than most kids
· Is unable to find the right word when carrying on a conversation
· Can't rapidly name words in a specific category
· Has difficulty rhyming
· Has trouble learning alphabet, days of the week, colors, shapes, numbers
· Is extremely restless and easily distracted
· Can't follow directions or routines


Masih terngiang ngiang di telinga aku kata kata dari ATUK FARIS : Perkara yang paling sukar sekali ialah DEALING WITH HUMAN BEING...

SABOR JE LA....

sekian


5 comments:

et said...

sian mrk2 yg begitu..xper..better disable dr yg b'ability ni..payah mrk yg b'ability ni, mcm2 ragam..duh!

AZANI said...

saya ada 4

ashley said...

Et,
anak anak yang ada LD ini boleh diajar cuma memerlukan guru khas..mereka mungkin agak ketinggalan tetapi mereka boleh dibantu.

Azani,
kamu tabah..aku tahu!

Lukman Wan Mat Daud said...

salam Hidayah

Awal 90an saya terlibat dgn kelas khas kanak-kanak LD & DS (down syndrom). Mulanya kehadiran saya dipandang janggal oleh ibubapa dan sesentengah guru sbb saya masih bujang dan tiada sanak-saudara yg bermasalah dgn LD/DS ini.

Kemudian saya terlibat dgn beberapa NGO bekaitan dgn LD/DS ini. Byk yg saya pelajari dan hayati. Sedih juga kita di Msia masih tertinggal jauh dari segi commitment jika dibandingkan dgn negara luar. Tidak perlu pergi jauh seperti di Amerika, jengah shj ke Hong Kong!

Kepada ibubapa dan juga guru-guru berkaitan LD/DS. Saya sarankan hayati filem Forrest Gumps Tom Hank, The Rain Man Dustin Hoffman atau Hong Kong Series Forrest Cat (Part 1 bukan Part 2!)

Saya difahamkan ada filem Melayu akan dtg dgn elemen LD/DS ini iaitu Ujang; aku budak Minang. Tapi filem Adik (Mustafa Kamal, Mr Os dan Albaniah) agak mengecewakan.

Lukmanw

ashley said...

Lukman,
saya mempunyai adik pupu yang DS sebaya dengan adik saya si BUDIN.

tapi malang sekali ibunya terlalu curiga untuk menghantarnya ke mana mana sekolah jadi dia hanya mengenali ibu dan keadaan sekeliling rumahnya SAHAJA.

kalau dia berjumpa dengan sanak saudara yang jauh seperti kami, dia tidak begitu senang hati..

filem the rain man tu saya biasa tengok...

saya antara peminat cerita yang ditayangkan dalam channel HALLMARK..banyak cerita kemasyarakatan yang boleh kita ambil iktibar dan fikirkan..

dulu cerita apa (lupa tajuknya)yang ada menayang cerita series lakonan dari pelakon yang memang dari golongan DS ini..
ape ke namanya..
saya memang ikuti.