Sunday, October 11, 2009

Flowers in my mom's garden..

Salam,

Semua gambar flora di bawah diambil dari laman bonda.
Bukan laman web ye..
Sebenarnya di laman rumah mak cukup banyak pokok pokok. Tapi lalang pun cepat juga nak tumbuh..al maklum kawasan yang BERKELEMBAPAN yang tinggi.
Pokok pokok di kawasan rumah mak memang subur dan cepat tumbuh.
Pokok yang mudah tumbuh ialah jenis orkid dan paku pakis.
Tapi aku tak tahu mana pergi pokok orkid mak..
Dah habis di pongkahnya..

bunga jenjarum atau IXORA..
betul tak?
Ini hanya sebahagian kecil yang menarik kamera kecil aku untuk disnap gambar sekitar jam 8.30 pagi...
.
Ini bunga pokok ULAM RAJA..
CAM tak?
.
.
.

Yang kat bawah ni pokok bunga orkid..
Mak PONGKAH anak anaknya dan baru nak mula naik semula.

.
.
jeng jeng jeng..
bunga serombong macam trompet ni nama sebenarnya apa ek?



ala...
ni pokok yang duri duri tu..
macam jenis kaktus juga tapi kat rumah mak cukup banyak.
entri ni ada sambungan..
tunggu ye..




7 comments:

tasikmerah said...

ooo.. berkelembapan tinggi tu subur ye... hehehehe...

:P


.

ashley said...

TM,
itu dah semsetinya..

Gurindam Jiwa said...

Ulam Raja Mentua saya di sini: http://tinyurl.com/yjj7ycd

Cepat la beli Nikon tu... bagi power sikit gambar Konvo AULAD tu.

ashley said...

GJ,
time konvo kakpah yang tangkap gambr. Cikgi cikgi tak menang tangan nak kepong bebudak!!
hopefully dia tangkap lawa lawa gambar anak anak muridku buat persembahan..
.....jemput la datang.

ashley said...

GJ,
dah tengok gambar tu..
bunganya tak berapa obvious..
tapi yang tinggal biji benih dan juga daunnya itu nicely taken.
thank you for sharing.

Gurindam Jiwa said...

Rasanya yang dalam ni dan ini, dah isolate sampai tak de objek lain dah, kenapa tak berapa obvious?

Gurindam Jiwa said...

Bunga Ulam Raja yang sangat obvious rasanya yang ini. Saya pun jeles. Nak try sekali lagi...

Konvo tu kalau saja saja datang, rasanya menyebok je nanti. Lain la kalau anak kita pun konvo, atau ada assignment.