Sunday, October 18, 2009

Kepelbagaian..

Salam,


Kalau ingin belajar di universiti di US, jangan lah ingat bahwasanya pensyarah yang mengajar nanti itu kesemuanya bangsa Mat Salleh Amerika sahaja. Anda perlu ingat bahawasanya di US itu terdapat beratus ratus bangsa yang datang dari pelbagai negara yang telah tinggal dan menetap di sana. Mereka ini ramai yang sudah menjadi rakyat Amerika dan ramai di antaranya telah diambil bekerja menjadi educators di universiti sana.

Kalau korang yang terer terer tu..sambung PhD dan rasa tak hengat nak balik, mungkin boleh jadi rakyat dan menetap di sana.

HA HA HA....



Sewaktu aku di sana, sila perhatikan cikgu cikgu aku :-


Yang ajar English ( untuk foreign student) dari ENGLAND...bersembor sembor cara dia cakap ENGLISH..ha ha ha...ya lah nak sebut T, dan sebut S mestilah kena PROPERLY kan!


Yang ajar Math ( kena ambik dua subject ), salah satu cikgu pompuan dari Russia..cakap bergulung gulung lidah macam nak diTELANnya perkataan..
Dia SANGAT conservative dan VERY particular soal KESOPANAN dan KESUSILAAN.


Yang ajar Material science ( dari England gak)...kadang aku rasa macam belajar kat Oxford pula sebab cikgu ini VERY VERY ENGLISH...dari pakaian hinggakan kepada stail cakapnya..cara dia bercakap ngan student pun.....asik asik cakap 'YOUNG LADY over there'...."yes, my dear"...yes young man..etc etc etc..
....ngeh ngeh ngeh



Yang ajar Statics - cikgu pompuan dari GREEK..Lawa!! dan agak seksi...
Cuma Mat Salleh selalu complain cara dia cakap macam mulut penuh makanan....depa susah nak faham tapi aku tak dak masalah sebab sama sama foreigner boleh agak apa yang cuba nak disampaikan.


Cikgu yang ajar SURVEY - ha ha ha INDIA mari...bergulung gulung lidah wehhhhh..kalau nak terang sesuatu kena dua tiga kali sebab budak budak mesti macam BLUR je dengan apa yang dia cakap.



Cikgu yang ajar Mechanics - Chinese man..professor TUO yang mengira pakai OTAk jer. TERER gila orang tuo ni!..kami kira guna calculator, dia main CONGGAK sahaja...macamana dia MENCONGGAK untuk cari jawapan square root pun, aku tak tau!!!!!


Cikgu yang ajor Thermo Dynamics - aduhai...dari Korea...cakap English memang OUT! Pelajaran dah la susah...cakap pula tak berapa nak faham...errrrrr errrr errrr


Cikgu yang ajar Fluids - pun dari KOREA...mujur terer sikit ENGLISHNYA!!


Yang ajar Steel Structure - Dari Jepun..ngeh ngeh...Masalah BAHASA agak sama ngan geng dari Korea....tapi dia ni very STRICT..homework kena TIP TOP. Kedatangan pun WAJIB kena awal! Tapi yang menariknya cikgu ni kadang kadang selalu jugak buat lawak lawak kering gitu...


Design ( CAD ) - India juga...tapi dia ni student yang buat PhD...so senang nak bodek bagi markah. Lagipun pelajaran ini tak susah dan banyak berada di lab computer.


Soil - INdon MARI!!! cikgu ni Chinese Indonesia. Nama apa ek..aku dah lupa..Cakapnya pelan and slow stail orang Melayu kita la..Mengantuk kelas dia ni. Ngajor straighttttttt je..dan agak busan....oh yeeee..dah ingat!! Namanya BUDIMAN..( mat sallleh kata BUDDY MAN..yang tak berapa BUDDY ...ha ha ha ha)


Aku ada dapat cikgu dari Iran...ajar Dynamics..tapi dia ni dah Very AMERICANIZE. Islam nya entah ke mana..


Selain dari mereka ini, aku dapat cikgu yang memang Mat Sallleh US la..Tu pun aku rasa ramai yang melting POT.

Cikgu EE aku seorang prof American yang sungguh menarik.. MENARIK sebab hari hari kerja dok TARIK satu kotak yang berisi pelbagai wayar, bateri dan peralatan elektronik untuk di DEMO kan depan anak muridnya. Tapi cikgu ni memang veryyyy friendly, funny dan sungguh kreatif!!
Dia dah VERY OLD tapi tetap disukai ramai. Dia antara orang yang telah mencipta TALI PITA KASET (tape) rakaman.. Cuma namanya aku dah tak ingat..
the LAst day of the class sebelum FINAL exam, dia bagi anak anak murid dia a cone of HOT PEANUT ( kacang rebus), donut serta a can of soda!!
...semua budak happy!
Mana nak cari prof yang nak bagi setiap seorang anak muridnya free food cam gini...tetambah kat US....

itulah sedkit sebanyak kenangan tentang guru guru yang boleh aku recall.

sekian

6 comments:

cHeRyNa PiReS said...

at least bukan:

english: cikgu melayu yang tak suka jadi melayu
math: cikgu melayu yang kata budak2 nieh bilalah nak pandai!
law: cikgu melayu yang tak suka masuk kelas sampai satu sem....

ehehee...diversity is good:)

kucingorengemok said...

masa mula² belajar kolej kat uk, nak gi tandas mintak izin cikgu, dia pandang macam takut kena bunuh ngan budak tak waras ni... eh, mana la aku tau omputih boleh keluor² kelas camtu je kan... haha

Gurindam Jiwa said...

Saya pernah cuba ambik kelas Saikoloji PSY 101. Hari kedua cikgu tu tanya kuat-kuat, "Do Malaysians eat dogs?" Kita sorang je Melayu dlm kelas tu. Tak tau cam ner nak jawab. Ye salah. Tak pun salah. Esok tu terus drop! Huahaha...

Norazah said...

Ashley, tkenang kt IUKPP-ITM,mmgla, masa mula2 cuak jga, sbb member npk pandai2. Kta dr sek biasa. Sya hampir x dpt gi us, sbb eng asyik x lepas. Bgn esei par aja. Tp kuatkan semangat, nsb baik lepas. Tp rugi 1 sem. Satu lg kena tukar major,x bole bawa comp sc. Nasib baik kt us, mostly american. Math analysis yg pening. X da guna calculator langsung. By the way, chicago kt mana? Dh spi sana masa summer 89.

ashley said...

cheryna,
sabor je laaaa ha ha ha..

KOG,
KESOPANAN DAN KESUSILAAN..
ha ha ha
kat US time summer, prof datang kelas pakai seuar BERMUDA ngan SELIPAR CAPAL!! he he he..

GJ,
TAHU tak perr...ha ha ha
Mesti urut dada bila dah MEN DROP kelas itu!!

ashley said...

Azah,
summer 89 tu, kami berempat satu rumah balik Malaysia.
Kami yang dok di SOUTH of Chicago..