Friday, October 02, 2009

Stand and deliver!! (part2)

salam,
ini adalah sambungan daripada entry sebelum ni..tips atau rules bagi mereka yang nak prepare buat presentation....especially nak cakap OMPUTIH kat depan laaaa..he he he

4. Tune in to WIFM (What's in it for me?)

The audience is there for a reason. You must make it worth their while. Your presentation must not be a "nice to have". It needs to be relevant and useful to those who are present. For example; if your topic is customer service, slant it with a people development angle if you are talking to human resource professionals, and discuss its business implicators if you are presenting to financial staff!

heiii..kena komen juga la sikit kan..
WIFM?
wahh cam radio pulak la kalau pot pet kat depan orang ramai tu kan?

5. EVERYbody loves a story, a quote and a good laugh!

Stories, especially first p-erson experiences, add human interest and colour to your presentation. They help you create a rapport with your presentation. Then you create a rapport with your audience, especially if you use some humour. When you win over the audience, they are motivated to listen to you.

bab ada stori mori ni, time time kuliah subuh memang sangat sangat dialu alukan..
err para ustaz yang bagi kuliyah subuh ..sila ambil perhatian TAU!!

6. Watch your body language and throw your voice.

Your body language is sending signals all the time. Stand tall and project your voice, and your audience will respond to you. The interesting thing is that your emotions are taking the cues from your pyhsical self. Adjust your posture and gestures and watch your audience grow.

body language bukan bermakna ko kena buat manja manjaan gitu depan audience ye!!
aadjust adjust bermakna ko kena ada STAIIIIILLLL!!
YANG BOLEH bagi orang terbuka mata dan beri perhatian
ha ha ha..
kalau pakai sexy dapat perhatian tak?
.
.
.
bukan aku la ..
ITU TERSIKSA namanya!
he he he

to be continued

5 comments:

cHeRyNa PiReS said...

Your presentation must not be a "nice to have". It needs to be relevant and useful to those who are present.

---> teringat boss lama sha. kalau setakat fakta cikai2, mmg nak kena tikam la time presentation tu. itu sbbnye sumanya bergaduh2 dan berlumba2 nak data sebelum present.

pasal soklan akak tu...mmg seksi tak dpt markah. yang penting presentable. kalau budak2 yang belajar sekarang nieh, patutnye practice dr zaman blaja lagi macam man nak jd presentable:)

yuyee cap limau said...

kak ash yang dirindui
waaaa,rindu nak komen kat sini.hehe
oh yea berkenaan ngn stiker wallpaper tu
yuyee beli kat www.irkoreadeco.com..
macam-macam stiker die,lawooo kak..hehe

Nizam.Ariff said...

Aku present cam hampeh...

Aku sembang je yang ekselen...

Hahahaa

ashley said...

Cheryna,
apasal la aku tak jadi TV presenter...
mazidul three sixty tu belajo dari aku tau!
ha ha ha..
sila percaya!
(errr...tapi memang aku PERNAH sekelas dengan MAZIDUL AKMAL SIDEK pun!)

Yuyee,
ha..terima kasih!
ko rindu?
meh datang rumah aaaa...
ajak si Syirah, sibuuuuukkk manjang!
kat seksyen 3 je nih.
bukan jauh sangat. ko jogging pun leh sampai.
pastu jogging gi rumah kakpah lak. dekat jerr..
tapi esok pagi LUKMANW (OKOB) and geng nak mai.
ada kut 10 orang..hero veteran belaka nih...
he he he

Nizam,
so time ko buat presentation tu ko sembang sembang je lahhh...ignore 9rules tuuu.
buat cam biasa biasa jer.

Nizam.Ariff said...

Kak, sembangsembang kosong kat tepijalan ok la... kalau kat depan orang, lidah jadi gugup... ahahah

kalaulah ada alat yag sambung terus ke otak, senang, tak yah cakap...

aku ada masalah: otak aku cepat sangat jalan tinggalkan lidah. Tu kadang-kadang cakap meraban...