Thursday, November 19, 2009

Tukar menu

Salam,

Malam kelmarin ingat nak buat sambal ikan bilis dan goreng ikan kedera masin.
KUNUNnya nak buat nasi lemak.

Hujung minggu baru ni cik abang balik Ipoh ziarah mak dan tok dia.
Balik sorang sebaik lepas seminar hari Sabtu.
Hari Senin dia tak dak kelas, maka hari tu baru dia balik semula ke Bangi.
Tumpang dah pi pasar tani pagi Ahad bawak mak dia, dia terus beli ikan bilis PANGKOR.
he he he...
HANYA apabila ada BILIS PANGKOR sahaja maka aku rajin sikit nak buat nasi lemak!!
Harap SEDIA maklum, okeh???

Tapi aisehhhhhhh...aku dah beli ikan siakap (siap BERSIANG ini) lepas balik sekolah
so..
menu ditukar menjadi IKAN SIAKAP GORENG BERENDAM!!

BERENDAM????!!
...dalam ayor ASAM JAWA!!
apasal perut nye macam TERBURAI cik kak?
ha ha ha!!
itu sebabnya tukang masak nak merasa ikan tengah panas panas..

okopuuuhhh...okopuhhhhh.....okopuhhhh
lebur lidah wehhh!
sekian

18 comments:

geraugebang said...

wah sedapnyeer. Ikan siakap memang faberat kita.

Nizam.Ariff said...

Ikan kedera tu mende kak?

AZANI said...

saya susur DBP on line,kedera ikan laut,Valamugil annesuis...
kedara juga membawa maksud kerusi tandu...rupa dia ntah macam belanak kot, sekali nengok macam ikan basong yang famous kat sabah tu...give up nak teka..minta ashle buat satu entry untuk nyekolahkan aku

ashley said...

gerau,
siakap ni kalau yang bela dalam sangkar tak semanis yang ditangkap dari laut luas..

nizam,
KEDERA adalah nama panggilan manja bagi ikan BELANAK laaa..

Azani,
waaaahhhh..rajin sungguh pakcik ni..ha ha ha
ya, jawapannya ialah ikan BELANAK yang tak BERANAK..okay?

Tijah said...

wahhhh! sodap tu. ada cam ghoper siakap 3 rasa...

ashley said...

Jah,
tak dak maknanya 3 rasa..

lepas GORENG PANAS PANAS, aku simbah ngan ayark asam jer...
hang pun tau nak buat ayark asam lagu mana kan?

belacan, bawang, cili padi, gula sikit, garam sikit..tomato..campur air asam jawa..

...ramas bagi pijar tangan..pastu siap!!

anjang said...

wow siakap mavellous, nalerke, ni rasa nak pergi kedai Tom Yam ni. Tunggu dapat gaji.....

Tijah said...

aku tau kak. tapi aku blend jer. hahaha. mak metua aku buh kerisik sket kak. sodap gak tapi aku x sker sgt

~LP Lum~ said...

wah... beznya... :)
mmbuatkan sy kecur liur... ;)

lupekanje said...

mang aiihh...cam sodap yo..menjelejeh ayer liyor den ha...
sah gelojoh eh tukang masak nak meraso dulu soblm owang lain raso tuu...hehhe..

ashley said...

anjang,
tak yah gi kedai..buat kat rumah pun jimatttt..beli ikan siakap mentah kat pasor..balik goreng, buat ayor asam kaw kaw.

jah,
oh..aku tak boh kerisik..

LP lum,
sonang ajr nak buat nyer..

lupekanje,
peribilej untuk TUKANG MASAK acik wehhhh...ha ha ha..

kucingorengemok said...

takkan rasa sikit sampai terkopak perut ikan tu kak? tu makan 1/2 pinggan gak tu rasanya, hehe

tasekM said...

aku br nk tanya ikan kedera tu apa.

aku kan kak. kalau siakap cik abg dgn MC je la mkn. tekak aku ni mcm tak berapa bulih terima. rugi, kan kak?



.

cHeRyNa PiReS said...

oohh...tak lunch lagi. sangat lapar. ikan bilis pangkor mmg best..tp kat sini kenalah settle down dengan yang keras tu kalau beli kat kedai. tuh sebab kena rajin masak sendiri:)

ibusinga said...

kita baaaaru nak tanya...
cik kucing dah tanya dulu...

ibusinga said...

kita baaaaru nak tanya...
cik kucing dah tanya dulu...

ashley said...

KOG,
jeles tak..sebab tak dapat memBONGkar isi ikan itu bersama sama...ha ha ha..
diammmm..diammmm kucing kepala hitam kat dapur

ashley said...

TM,
ikan kedera ni makan ngan pulut sedap gak..

cheryna,
kasi keroncong itu pewutttt..

ibusinga 2x,
Kog punya statement tu memang bull eye..ngeh ngeh ngeh..