Tuesday, November 10, 2009

Black or white...

Salam,

Tidak kira samada kita ini mungkin dari puak Masaai di Afrika ini.. ataupun

.

.

.

kita dilahirkan nun jauh ke Kutub Utara menjadi kaum Eskimo..

atau

.

.

.

.



mungkin berbangga menjadi Kaum Iban dan menetap di Malaysia

Warna kulit, perbezaan kepercayaan, berlainan adat dan resam seperti Aborigin di Australia..

.

.

.

.

.

atau
mempunyai kegagahan yang dipamerkan oleh Puak Maori di New Zealand

.

.

.

.

juga mempunyai kecekalan seperti para Nomad di Monggolia

Kita adalah Hamba Allah yang menumpang buat sementara waktu di buminya.


Kagum aku pada ramainya penghuni di mukabumi Allah ini.

Tertanya dalam hatiku bagaimanakah caranya umat Islam hari ini ingin menarik mereka yang pelbagai kepercayaan, adat resam dan pemahaman ini untuk REVERT kembali kepada Islam..


Hmm.....

Terdetik juga aku betapa besarnya pahala umat Islam yang datang mengembara ke tanahair kita ini pada zaman dulu, lalu telah MENGISLAMkan nenek moyang kita yang berlainan kepercayaan dan anutan sewaktu itu.


Kita pula bagaimana?
errr...dan bagaimana pula kalau ada di antara kita yang masih sangsi untuk mengahwinkan anak dengan mereka yang berlainan WARNA KULIT tetapi mempunyai PEGANGAN agama yang sama dengan kita?
Indahnya bumi Allah ini salah satu sebanya kerana terdapat pelbagai bangsa dan kaum di kalangan UMAT MANUSIA.
Terpulanglah pada kita bagaimana cara untuk berhubung, berinteraksi, berkomunikasi dan berasimilasi di antara UMAT MANUSIA ini.
Ujudkanlah kesejahteraan dan jadikan muka bumi ini aman makmur.

sekian







11 comments:

Nizam.Ariff said...

Fuh!

Ini bukan sekadar 1Malaysia...

Ini dah 1World ni...


Sikit lagi jadi PM la akak kita ni...

ashley said...

Nizam,
adakalanya kita kena go INTERNATIONAL...ha ha ha..alangkan makanan kita pun banyak IMPORTED kan?

tasikmerah said...

kak, sejujurnya. aku lebih suka org hitam dr org putih. pedulik la dgn apa org kata.


.

kucingorengemok said...

betul, betul, international... sebab tu kat johor ada MASAI

cHeRyNa PiReS said...

smart lah posting nieh kak! suka sha:)

terubat hati lepas baca posting dalam satu blog nieh semalam:

http://fly5483.blogspot.com/2009/11/surat-kurang-ajar.html

tersentap ati...huhu...

Insyirah said...

Harap-harap ayah saya tak ada perasaan sangsi nak mengahwinkan anak dia dgn seorang lelaki yg berbeza warna kulit (eheh...tak de lah beza sgt) dan pegangan agama yg berbeza dgn ayah saya & family members yg lain. Huhu.

Always praying for the best, insyaALLAH.

ummi humaira said...

salam Ashley..
sudah bersediakah bermenantu kan org yg berlainan warna kulit????
he he he
walau apa warna kulit sekalipun kita tetap sama di sisi Allah kerana Dia tidak memandang pada warna kulit tetapi sebaliknya pada aqidah dan keimanan kita...

ke Kelana Jaya ke kita malam Jumaat nanti???

ashley said...

TM,
putih ke hitam ke..no hal TM wehhhh..
asalkan akhlak baik!!

KOG,
waka ka ka ka kaaa..
okeh la tu!!

Cheryna,
GO GO GO INTERNATIONAL!!
he he he

ashley said...

Insyirah,
yaaa.always praying hard!!
InsyaAllah my dear..
no worry..be happy!!

Ummi,
sebagai perCOBAAN apa kata kita dahulukan ADIK ADIK yang masih SINGLE lagi tuh!!
ngeh ngeh ngeh ngeh ngeh..

oh ye, BTW adik I, ada DUA lagi masih SINGLE MINGLE!!!!!
*******you'll see.....

lukmanw@gmail.com said...

Brown tak ada ke Cik Kak!

Lupa nak beritahu salah sorg rakan aruah ayah Hidayah semasa di Bt Kurau dahulu iaitu Hj Wan Abdul Rahman Wan Ahmad (adik bapa saya dan bekas Pengerusi PIBG SDK) telah meninggal dunia awal tahun lepas. Isterinya Hjh Halijah kini menetap dengan anak lelaku bongsunya Engineer MISC di perumahan dekat Stesen Bas Kajang itu.

Lukmanw

ashley said...

Luqman,
Warna warna yang lain adalah warna di antara kedua tu..

Innalillah to your Bapa sedara.
kalau kat stesen bas Kajang, tang mana?
Taman TENAGA?