Friday, November 06, 2009

"Kemahiran Hidup" di Aulad Perdana

Salam,

Hari ini subuh subuh lagi dah hujan lebat. By the time aku nak pergi sekolah hujan dah agak SERIYAT tapi masih renyai renyai.
Sejuk bonar ehhhhh...

Suami pulak tak dak kelas. La ni hari Jumaat dia dah tak dak kelas..sebab depa anjak yang hari Jumaat punya pi kedepan. Boh kat hari Rabu.

Dalam sejuk sejuk hujan tu, aku dok pikiag...ni mesti ghamai budak tak mai kelas nih. Hujan hujan macam ni..hmmm budak tadika cukup liat nak bangun. Kalau aku tak dak kelas, aku pun akan dok bawah selimut balik..

ha ha ha..


Kepala hotak aku dok pikiag apa nak buat hari ni. Buku kebanyakannya dah aku bagi pada budak. Dah habis belaka..Worksheet pun dah beres.


Sekolah dah tinggai 2 minggu lagi.

Budak budak sebenagnya patut digalakkan membaca. Minggu ni aku bawa buku cerita nipis nipis sebanyak 30 buah. Aku hangkut dari rumah aku. Buku "Harimau dengan Sang Kancil", "Sang Kancil penjaga gong diraja", "Sang Kancil menjadi hakim", "Sang Kancil dan bubur Asyura"..dan sebagainya.

Buku buku ni aku beli untuk anak anak aku. Berlungguk dalam lemari buku tu. Aku suruh budak budak 6 tahun baca time depa tak dak kerja. Sebelum kelas ataupun dah habis kelas. Daripada dok wang weng wang weng melompat hiruk pikuk, baiklah depa baca buku cerita.


Tapi hari ni aku agak mesti tak ramai yang nak datang kelas..
HUJAN!!
Hari ni pula sepatutnya HARI MAKAN NASI LEMAK di Perdana.

Aku dah habag kat cikgu cikgu yang masak.
Hangpa toksah kupas telog telog untuk nasi lemak tu...
KITA BUAT KEMAHIRAN HIDUP sikit hari ni.

So hari ni.....kami ajak budak budak MENGUPAS TELUR!!
Sapa yang telog dikupasnya itu LICIN ELOK, kami bagi A.





Perhatikan betapa hati hatinya anak kecil ini!!
he he he


Ada yang agak mahir sebab dok tulung mak kat dapog!
Kemedian bila dah habis pelajaran kemahiran hidup "mengupas telog" itu, aku buat demo untuk budak budak nih!!


Demonstrasi membuat kek..
KEK MENTEGA LEMBAB..
betapa hepinya budak budak nih...
tak sabau..
ko tengok muka inesen sedang melihat peralatan yang aku hangkut dari rumah
And by the way, gambar aku dok menghimbok butter, gula dan sebagainya di SKIP kan, okay?

Korang tengok hasilnya sudah la..kannnnn...
TARAAAAAA!!

Aku bawa oven comel yang aku dapat masa cabutan nombor bertuah
HARI KELUARGA 2008 ofis husband.
he he he..
kami dapat oven kecik ni.
Oven ni baru digunakan sekali untuk TESTING hari tu.
so better gunakan untuk demo ini bersama anak anak AULAD.
SIAP WARNING KAT budak budak...
DON'T YOU DARE TO GET NEAR THE OVEN!!
takut juga kut ada yang gatai tangan nak pi TOUCH N GO kat oven tuh
naya anak orang tauuuuu...
jadi masa pembakaran kek ini diisi dengan budak budak mengaler gambor..
sementara itu BAU pembakaran kek ini???
fuhhhhhhh sodap!
harum satu tadika.
hujan hujan pulak tu....memang jadi RAPPERS la perut masing masing!

dan setelah 40 minit masa berlalu...
INILAH HASILNYA!!
he he he...
ye aku tahu
kek bosa tu mano cukup untuk bebudak kan?
Nak koba sket, sebelum demer makan kek,
kitaorang jamukan dulu nasik lomak yang telurnya dikupas oleh anak anak 6 tahun itu
so kek ini sekadar untuk pencuci mulut saja.
sekian






8 comments:

kucingorengemok said...

i can imagine betapa excitednya budak2 buat benda macam ni (kalau budak tu macam kita la!)... sure beats trigonometri, heheh :)

ashley said...

KOG,
sangat excited!!
yang aku risaukan ialah kut ada yang guling guling kat rumah minta mak diorang buatkan kek macam nih..
he he he

Nik Ha said...

Patutla Qaiyum ckp cikgu msk nsk lmk & kek tp kek tak naik..he..he..ok je nampak tu.bagus sgt aktibiti mcm ni.dulu ms ummi rajin & takde bb kecit selalu la jgk ajk Qaiyum ke dapur.suka sgt main tepung.ntah bila la mini oven kat umah tu nak 'berasap' lg..he..he..

ashley said...

HO HO HO..dia ingat kek tu nak nak naik duapoloh inci kuttt...ha ha ha

Nizam.Ariff said...

Musim hujan subuh ni yang aku lemas ni...

Asyik lepak bawah jejantas je on the way nak pegi keje...

Kalau aku elak lopak pun, belum tentu kereta lain tak 'simbah' lecak kat aku...

ashley said...

Ujan ujan cam ni kena bawak kereta...naik motor bahaya..
dik ooi!!

et said...

teringat zmn kecik2..kat tadika wat kuih ramai2..pastu dpt wat blk sorg 5 ketul..bez2..^^

ashley said...

ET,
ko buat kuih aper tu gamaknya!