Friday, July 17, 2009

Quran..

Salam,

Sambil sambil akak belek Quran kecik bersuara Imam Masjid Madinah ni tetiba akak teringatkan sesuatu..
TERLINTAS DALAM HATI..

Quran aku ni cukup 30 juzu'. Walaupun tidak ada helaian helaian muka surat yang ditulis atas kertas tetapi tetap ada ayat ayat yang lengkap. Siap ada yang baca lagi.
Cam mana hah hukumnya?
Sebab quran ni boh dalam handphone!

Dan dalam handphone ni pulak macam macam lagu pun ada sekali.
Itu satu hal la.

Satu hal lagi, kalau pegang quran yang biasa tu, kita berwudhu'..kalau quran dalam handphone ni cam mana pulak?

Pastu handphone ni merayap merata tempat...

Boh dalam kocek seluar lah katakan..
Lintasan HATI AKU tu was was ke atau apa?

sekian

4 comments:

Nizam.Ariff said...

Kak, sekejap dulu org suka letak Azan dan bacaan ayat lazim pendek sebagai Ringtone, ada org bagi pendapat (tatau plak fatwa ke hape), tak dibenarkan lagi sebab kadang-kadang azan tu berkumandang tak kira tempat termasuk tandas!

Jadi, tentang Quran dalam Hphone tu, akak timbang-timbang le sendiri. POkok pangkalnya, bolehkah akak menjaga kesucian Quran dalam hphone itu? Kalau sukar, padamkan je la...

Nizam.Ariff said...

Sedangkan kismis doa pun ada pantang-larang tak boleh dilangkah, inikan pula Quran...




Unless kalau akak specifikkan satu PDA untuk Quran elektronik tu.

ashley said...

Aku nak kena tanya To' guru gak ni..
kalau aku padam, sat lagi aku nak dengark dan refer ayat pun susah.

Kalau tak padam pula, dok rasa bawa Quran merata tempat. Kat toilet memang tak bawa phone.tang wudhu'/uzur nak kena fikir..

kucingorengemok said...

pernah tgk cerita maut tak? dlm cerita tu ada skrip q haida tanya: siapa yg tulis quran ni (dgn gaya mencabar). beristighfar kita org... rasa berdosa tengok cerita tu :| (terkeluar sikit dari topik soalan)