Wednesday, July 15, 2009

Ideas..PRAKTIKAL KAH IA?

Salam..

Aku tengah brain storming..seorang diri.
Bolehkah idea aku ini dizahirkan?
Bolehkah ianya dipraktikkan?
Idea ini adalah USUL untuk hari Graduasi AULAD!
Sekadar usul..mungkin diterima..mungkin ditolak..
Well..

Idea 1.

Nasyid - Binatang ( English, Melayu, Arab)
..........ini telah pun diajar saban hari di Perdana..kali ni kami lak nak CUUP bernasyid.

Gambar atau topeng sebanyak 12 binatang perlu dilukis atau dibuat.
( aku berangan nak buat baju menggambarkan binatang dan sebagainya...tapi dari segi praktikaliti..untuk salin baju budak semula kepada pakai seragam sekolah bagi mengambil sijil agak LECEH..nanti ada yang telupo bawa baju, seluar, tudung etc etc....dan dengan cikgunya yang ada SUKA PANIK PANIK....ha ha ha)


Idea 2.

Lakonan - Tajuk : Kerjasama.

Suasana di dalam kelas.
Ada guru masuk dengan kerusi meja yang TONGGANG LANGGANG.
Pensel colous berterabur. Buku buku besepah..
Anak murid pula buat donnooooo jer kat cikgu..
Anak murid lelaki siap silat silat power ranger lagi.
Anak murid pompuan pulak main sep sep sep..tom tom tom!
Ada juga yang makan makan biskut, cekelat dan tabur tabur kan bungkusan pembalut.

Cikgu bagi Salam..
Budak budak buat donno..
Bagi sekali lagi..buat donno juga.

Cikgu BAGI SALAM KUAT KUAT..
Baru ada dua tiga orang jawab..

Sekali cikgu jadi sedih..nangis HUWA HUWA..macam merajuk sikit laaa..
Ada anak muid dua oang tanya cikgu sebab musabab dia nangis.

Cikgu beitahu pasal apa dia sedih.
1) anak murid tak peduli.
2) kelas bersepah
3) murid murid asyik main jer..

sekali anak murid yang BAIK ni cakap kat kengkawan..

" Kawan kawan sekelian..kita telah buat cikgu kita dalam kesusahan. Mahukan kawan semua bantu cikgu?"

" BOLEH..!!" jawab mereka.

Dan budak tu pun nyanyi," Saya, awak dan dia juga...keluarga AULAD semuanya ..Kami tak besar dan kami tak kuat..Bila bekerjasama semua jadi MUDAH...Yeeaaaah kita AULAD!!"

Nyanyian diteruskan..

" Apa yang penting? Kerjasama ! Apa yang penting? Kerjasama!"

( tune : cam WONDERPETS la of coz)

Lepas tu anak anak tu pun tolong cikgu KOMAIH KOMAIH.
1) Kutip kutip kaler.
2) Susun buku.
3) Buang sampah dalam tong sampah.
4) Susun kerusi.

Selepas tu semua berdiri berbaris...Dan baca doa sama sama ngan cikgu. ( Doa harian untuk pulang) habis baca doa., budak budak masih dalam barisan dan beratur sorang sorang bersalaman dengan cikgu dan keluar.

TAMMAT.

Idea 3.

Divide into two groups. One being as a dog. And another one being as a cat.
A leader of each groups holds a picture of either cat or dog.

Dog : Go away, cat. Go away. I do not want you here.

Cat : Why not?

Dog : You do not look like me. I do not like you.

Cat : You look funny too. I will go away. I do not want to play with you.

Dog : Ha Ha Ha...Cat went away. That is good! Now I can have fun. I can run and play. I can do what I want.

(the dog sounds happy for a while..but after that he sounds sad and lonely)

Dog : This is funny. I can do what I want, but I am not happy.

( Then he sounds a little bit desperate..)

Dog : Where are you cat? I want you. Come here. Come here.

Cat : Why dog? Why do you want me?

Dog : I want to play with you. You do not look funny. You look like you, and I like you that way.

Cat : That is good dog. I like you too. I like to play with you.

The END.

( idea ni ciplak...setelah membaca kat starfall.com..Mungkin dialognya mudah dan sesuai untuk anak anak murid tadika)

Takat ni dulu ek..Aku dah agak letih. Nanti aku perah lagi otak aku!
Wassalam..

5 comments:

kakpah said...

beberapa ideas yang bagus untuk diketengahkan. Kalau ada nak guna costume, pakai je kat luar uniform..

Insyirah said...

Saya suka idea yg kedua. Bila budak-budak tu nyanyi lagu WONDERPETS, sure comel bangat :)

AZANI said...

ashley:apa khabar?kita jenguk sat no?

Nizam.Ariff said...

Bagus idea tu...
Kalau imitate tumbuh-tumbuhan pulak macam mana? sekarang ni bukan ke ke arah 'green clean world'?

ashley said...

kakpah,
thank you..
ingat nak buat berbalas pantun yang senang senang juo

Insyirah,
hang bagi lah idea yang boleh dipraktikalkan..sikittt..

azani,
aku sihat..hang lagu mana..lama tak dengark habark? kalau tidak bertalu talu entry hang sampai tak sempat nak baca..

nizam,
any good ideas from you? tapi rate G tau!! jangan hang kasi rated triple x lak!