Friday, July 17, 2009

Poem From Starfall.com

Salam,

Aku TERSANGAT suka poem kanak kanak ni. Waktu aku kecik kecik dulu, masa darjah 1, 2, 3, 4, aku selalu masuk pertandingan Poem Reciting.
Dan aku selalu menang..baik lawan antara kelas mahupun antara sekolah sekolah Daerah Krian. Antara poems yang aku ingat ingat LUPA ialah A little pencil; Tip tip Toe;The Balloons; Stop, Look and Listen; Someone Came Knocking...
Hmmm..kalau lah aku boleh ingat semua wordings poems ni..InsyaAllah, aku akan ajar pada anak anak murid aku.
Malangnya aku tak ingat wordingsnya..
LAMA dah..
BERKURUN!

Yang menarik takkala membaca poems ini, aku sentiasa dilatih untuk menyebut perkataan perkataan English itu dengan sebaik mungkin oleh seorang guru..
Dan cikgu tu namanya Mrs Tan.
Itu adalah antara kenangan CUKUP bermakna buat aku, seorang anak kampung yang dok kat sekolah di SEMANGGOL tu!

Okay..
Aku ada poem yang diCILOK dari STARFALL.com..
Wordings nya cukup indah..

kalau anak anak AULAD boleh recite poem ni, cikgu pula boleh buat prop atau costume yang ada kena mengena dengannya mesti BEST!

Title: If I could touch the sky
(by NATASHA JOSEFOWITZ)

If I could touch the sky,
I would grab a star
And hanging it in my bedroom

If I could touch the sky
I would pull down the moon
And use it
To light up my room

If I could touch the sky
I would catch a cloud
And use it
For my pillow

If I could touch the sky
I would give away
All the stars that are there
To sprinle everywhere

Who would you give the stars to?

simple kan wordings nya tapi cukup indah...

sekian!

12 comments:

Tijah said...

ko x suh diorang buat pentomin bila izrail datang memanggil kak?

kakpah said...

tijah, kau memang suko nak menakutkan bebudak kan! hehe..

kalau buat poem ni mesti buat lakonan sikit. kalau tak tarik napas hembus napas dah habih hehe

Nizam.Ariff said...

Kalau bisa aku capai langit,
Akanku pintal awan gemawan
menjadi tali,
buat mengikat hati budimu...


Kalau dalam BI:

If I could reach the sky,
I'll squeeze the clouds
become a line
to tie your heart and soul

ashley said...

Tijah,
aku ingat nak buat juga..
tapi sat lagi MAK BAPAK ni komplen pulak..
MENAKUT NAKUT KAN bebudak..
Ko pun tahu kan..
"Bebudak tu baru jer nak IDUP, dah di TAKUT TAKUTkan"..KATA DEMER!!

Kakpah,
ye memang pun..kalau buat POEM kena ada GAYA dan PROP baru nampak interesting..
( tapi nak melatih budak TADIKA poem panjang itu pun..berbuih buih mulut cikgu!!he he he..)

ashley said...
This comment has been removed by the author.
ashley said...

Nizam,
If I could touch the sky
I would ask the wind
To become my friend
And carry me...everywhere.

smile

kucingorengemok said...

kalau buat pantomim izrael tu ada can dpt masuk tv3 bila parents komplen nanti ;)

ashley said...

Kucinguringumok,
ha ha ha..
pemes..
mesti naik nama tadika Kakpah!
Cerah masa depan..

tasikmerah said...

aku membayangkan ko kecik2 kak...

:)


.

ashley said...

TM,

ha ha ha..
kecik kecik dulu memang aku kecik dulu la..

Lukman said...

"To sprinle everywhere"

Rasanya ada typo - sprinkle.

Lukman

ashley said...

Lukman..
biasla erer tu kan.typ nk cpt