Saturday, January 24, 2009

Riz...isteri khazani

Salam,
Petang khamis kelmarin aku terserempak ngan Riz kat Petronas.
Siapa Riz?
ha ha ha..Riz bini Dr Khazani.
Siapa Dr Khazani?
Alaahhh..anak ganu kita. Yang termasuk dalam senarai nak dicalonkan oleh Pemuda Terengganu tempohari tu. Ni aku ambik dari seseorang yang bagi info kat Dr Hamirdin...

Info nye berjela jela..cerita aku ngan Riz zaujah Dr Khazani bersambung kat bawah info yang berjela jela ni..

........................................................................................................................................
Prof Dr Mohd Khazani Abdullah – Chief Technology Officer.

Mohamad Khazani Abdullah was born in Terenganu, Malaysia, in 1968. He obtained his B.Sc. and M.Sc. degrees in Electrical Engineering from University of Missouri at Rolla, USA, in 1990 and 1993, respectively, and a Ph.D. degree in Physics from University Malaya, in 1999.

He was awarded the Malaysian National Young Scientist award for the year 2001 for his various contributions in the field of optical fiber communications. He has won several medals at various international expositions including Best Design in the Asia Pacific Region at INPEX-Pittsburgh, 2004 and Special Award at Eureka, Brussels 2005.

He has successfully filed 11 patents for his inventions and scientific works.Professor Abdullah, a member of IEEE LEOS-Malaysian Chapter, was the Deputy Dean of Graduate School, and Head of the Photonics and Fiber Optic Systems Laboratory, Universiti Putra Malaysia (UPM) until April 2008. Currently, he is the Director and Chief Technology Officer at Significant Technologies Sdn Bhd, a company specializing in fiber optic products and services (www.sigtech.com.my). He also currently serves as an Adjunct Professor at the Electronics and Communications Engineering Dept., Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).His research interest includes fiber optics devices, non-linear optics, DWDM, OSCDMA systems and digital communications techniques. His research finding on Optical Amplifiers was reported in Photonics Spectra, a leading scientific magazine in the field of photonics. His latest research focus is on a novel multiplexing technique known as Duty Cycle Division Multiplexing (DCDM).

Dr. Khazani is currently serving as a reviewer for various international publications including top-ten journals in photonics/optics. He has published 64 articles in Citation-Indexed journals and 168 in other journals/conferences. He also has the experience in commercializing various RnD products into local and oversea markets, and has spun off 5 start-up companies. Recently he has obtained the Trade Mark for his new knowledge-based invention known as K-ChartTM, an effective tool for research project planning and management. In graduate thesis supervision he has produced 25 Masters and 10 PhD holders, some with the assistance of K-Chart™.

........................................................................................................................................................

Aku agak baik gak ngan Riz. Rakan sebaya waktu kat Shah Alam.

Ha ha ha..

Pernah gak satu kelas English ngan dia. Walaupun English aku tak le sehandal Riz yang dah jadi lecturer kat UKM ni.

Kat Bangi ni dulu dia dok seksyen 1 lepas tu dia pindah seksyen 2. Aku selalu jugak lepak pi rumah dia. Kacau dia..
Ada masa dia pulak mai dok sangkut kat rumah aku.

Ya lah..sebelum dia sibuk buat thesis PhDnya..

Ada masa dulu, kami selalu jumpa jumpa time buat gathering reunion.

Riz ni orang Johor. MUOR Johor. Orang Jawo. Tapi nak cakap Jawo tak tahu! Faham cakap Jawo tapi kurang bertutur so susah le sikit katanya..KATAnyer..

Riz orangnya baik dan mesra..Nak minta tolong pun mudah.

Yang menariknya dulu kami sama sama bawa SERENA..ha ha ha.

aku SERENA kaler hijo, dia SERENA kaler merah hati.
SERENA bontot bulat tu..bukan SERENA kotak tu..

Sekali entah macamana, suatu hari SERENA aku tu buat hal.
Mak latuk..
Apekemende nya ntah.. serombong mufflernya patah kat betul betul bawah van tu.

Dah le SERENA aku tu bunyi bunyi macam kapal perang atau motorbot sangkut jer. Waktu tu pukul 6 lebih. Aku on the way nak ambik anak aku kat sekolah agama dekat BOMBA.( anak aku antara last batch yang buat sekolah agama JAIS sebelum ditukar taraf menjadi sekolah intergrasi sekarang berhampiran BOMBA BANGI)

Aku panik giler waktu tu. Takut meletup terbakar ke kereta tu..
Al maklum!!Orang pompuan..
ha ha ha

Telefon laki aku. Dia kata bawak jer le kat mekanik. Aku kata dah pukul 6 lebih. Nak kena ambik anak dulu. Lagi pun kedai mekanik yang selalu tu dah tutup.
Aku tak nak bawak kereta. Bunyi macam motorbot sangkut. BOB BOB BOB..takut aku..
Tinggal tepi jalan.
Kat tepi jalan sebelum simpang masuk ke TNB bangi..

Lepas tu aku panik. Anak tak ambik lagi..Aku pulak tersangkut di tengah jalan ni. Dah petang pulak tu..
Siapa nak aku minta tolong? Last last aku talipon rumah Riz. Waktu tu aku tak dak hand set lagi. Handset benda glemer lagi waktu tu. No telefon rumah Riz saja yag aku boleh recall antara jiran jiran yang ada...(kiranya jiran la walaupun dia dok jalan 2 waktu tu)
ha ha ha..

Aku telefon guna telefon awam. Kuss semangat..mujurk Riz yang angkat.
Alhamdulillah... ada kawan cam Riz. Boleh gak minta tolong!

Riz,
Sekiranya hang baca ni..
( aku doubt...ha ha ha sebab aku tau betapa 'rajin' nye ko melayari internet)

Aku hutang budi ngan hang banyak mende...yang aku cerita tu adalah yang antaranya..

Moga Allah permurahkan rezeki ( yang boleh hang kongsi...) hangpa sekeluarga.
Dan aku doakan kesejahteraan untuk hangpa sekeluarga.

InsyaAllah..Amin..

4 comments:

Hamirdin b Ithnin said...

Dalam Aljazeera Ritz Khan ye?

ashley said...

Sepusat sepusing..
mak asing asing, pak lain lain tuuu..

kakpah said...

kita akan sentiasa terkenangkan kebaikan orang kepada kita. supaya kita juga selalu buat baik kepada orang.

ashley said...

Kak pah,
sesungguhnya...
..fitrah semua orang kan nak berbuat baik tetapi..
ada tetapi kan kan kan..