Sunday, March 29, 2009

Kematian di khariyahku..

Salam,

Pukui 1 tengahari tadi aku pi Selayang. Ada cikgu cikgu pi kursus Tadika. Aku kena pi ambik depa. Sampai Selayang dalam pukui 2 lagu tu la..
Pastu elok balik Bangi around pukui 3.30 petang. Aku drive sendiri ja..

Suami aku kan balik Ipoh dan Tepeng.
Letih juga la..tapi Alhamdulillah tak jammed.
Waktu hantag depa hari Jumaat hari tu pi around 3.30 tak jammed tapi waktu aku nak balik Bangi , sangkut teruk. Dah la hujan lebat.

Hari ni aku sampai rumah around 3.30 petang. Letih..lelap sekejap.
Tengah aku dok sedap lena, anak aku kejut.
Dia kata kak jiran sebelah panggil. Aku tanya awatnya..
Sekali anak aku cakap kak jiran depan rumah meninggal.

TERKEJUT aku..terus bingkas bangun!

Aku tanya kak sebelah untuk dapat kepastian..
Sekali kak jiran sebelah rumah habag MAK kak jiran depan rumah aku yang meninggal.
Ada kat hospital SERDANG lagi.
Meninggal around pukul 2.00 petang.

Inna lillahi wainna ilahi rajiun..

Anak aku niiiii..MAKLUMAT PENTING tersasar!

Mak kak jiran depan rumah memang dok ngan anak dia tapi dah uzur benar.
Selalu jer sakit sakit. Lepas pukul 5 tadi, baru jenazah tiba dari Hospital Serdang.
Pukul 6.15 petang, depa bawak mai surau. Mandi dan kapan di surau.
Aku bukan tenaga kerja memandikan jenazah.
(tak dapat praktik ilmu lagi walaupun dah 3 kali kursus..masih tak boleh lagi kut rasanya..)

Jadi selesai tengok orang jahit jahit kain kapan dan tolong isi daun pandan buat bantal, aku pun beredar balik.
Nak tunggu solat pun, lepas Isya' sat lagi..menantu dia kata lepas Isya' baru nak dikebumikan.
Mengapan jenazah, biarlah sanak saudara sahaja yang terlibat.

Suami aku pun dah on the way home. Dah diberitahu juga..
Hmmm..itu saja.

Al Fatihah.

5 comments:

。◕‿◕。hamba Allah said...

imannye family ke??

AZANI said...

Innalillahiwainna ilaihi rajiun.

GPI SKSV said...

Tajuknya Khariyah..

yg lebih tepatnya: Qaryah = kampung
tp ada jugak org sebut QARI'AH tp itu maksudnya... Perempuan yg membaca...

To Hamba Allah:
Iman? atau Imam..

*suka menegur.. dan ditegur...

DrSam said...

Daripadanya kita datang, kepadanya kita kembali.

ashley said...

Hamba Allah,
Tak...Jiran sebelah rumah Iman.Rumah Ustaz Mubin to be exact. His mother in law.

SKSV,
Thank you..for correcting my mistake but 'Iman' is also a girl's name.
('Iman' tu nama orang lerr..kawan kepada Cik Hamba Allah tu..sama sekolah Al-Amin).
Semalam..selesai solat Maghrib jer depa terus solat jenazah dan bawak kebumi.