Thursday, May 07, 2009

ANTIK..

Salam,
Nampak tak mesin jahit hitam kat bawah tu ?
Dulu dulu mesin jahit macam ni mesti ada di setiap rumah kan?
Sekarang rumah siapa yang ada mesin jahit? Angkat tangan..

he he he..

Rumah aku memang ada mesin jahit. Tapi mesin jahit otomatik SINGER..warna pun dah putih..err rasa rasa cam dah kelabu kut. Dek habuk!
Sekali sekala jer buka...Habuan nak jahit tudung. Kain batik. Kain pelekat. Kaki seluar sang suami yang selalu terungkai bila baru baru beli..sebab kat kedai depa pakai benang tangsi jer.

Tapi dulu dulu, mak mak kita, nenek nenek kita semuanya boleh buat baju sendiri. Jahit baju sendiri. Jahit baju suami dan anak anak..he he he..

Mak aku jahit baju raya aku time aku kecik kecik dulu. Yang bestnya dulu pun ada KONSEP SEDONDONG...ha ha ha. BUKAN apa.. senang nak beli kain.
Dapat murah pun ye juga.
Nak cilok waktu potong kain tu pun senang..
Silap silap haribulan baju kurung sama ngan kain langsir..
NGEH NGEH NGEH....GLEMER you!!
SEDONDONG dengan langsir dan alas meja!


Hah..dapur yang di show off kat sini lak more or less macam dapur rumah opah aku kat Kampung Pasior Kubu tu.. Tapi yang kat dalam gambar ni kira cam canggih juga la..Periuknya tembaga JATI tu.. Kalau periuk opah aku dulu dah tak nampak rupa dah. Hitam pekat berkilat ngan jelaga. Pegang jer mesti lekat hitamnya kat tangan. Kiranya dulu kalau anak dara muka comot comot kena hitam arang tu adalah calon isteri yang bagus la sebab rajin ke dapur..
he he he..
Yang sanggul siput sentiasa atas kepala dan tangan putih berseri seri cam TIJAH LAWA tu ... ada harapan le dapur tak berasap...
( aku ngusik sanggul ko kejap ye Tijah...ko ada pantang pantang ke..mane le tahu..PANTANG SANGGUL AKU DI USIK USIK!!)


Kemain lagi talam tembaga kat dalam gambor ni..Tapi you all nampak tak kuda kuda yang jauh di sudut kanan belakng tu? Menda kudanya makcik wehhhh???
ITU KUKUR NYOR!! jangan tak tahu..
Rumah siapa yang masih menggunakan peralatan itu? Angkat tangan!
( Tijah, ko tak yah angkat tangan..aku faham.)

he he he..macam le kat rumah aku ada mende tu...wakakaka
Tapi teman gheti le juga gunakannya. Bukan apa..ngeluorkan peluh.

smile..

p/s gambar gambar ini diambil di Rumah Kelahiran Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang

sekian

8 comments:

Tijah said...

kemain kau membahankan aku kak kannn???? hahahaa. walupun aku bersanggul tetaplah memasak jugak kak oiii.

*niari aku nak masak siput lagi. hehehheh...

AZANI said...

kata orang, barang antik boleh buat ibu duit, silap besar tayang kay sini, tak pasal pasal ada kutu tumpang pinjam lari...
simpan baik baik ashley, satu hari jadi artifak muzium..sayang dulu seterika arang tak jaga betul betul.barang brang lama kata orang ada perasaan, pandai merajuk bawak diri.

DrSam said...

mesin jahit macam tu masih ada kat rumah mak saya kat kampung. Model Singer yang boleh lipat ke bawah, masih berfungsi. cuma bila dah berumur ni, mata kurang nampak dia dah tak guna lagi. simpan abuk aja.

Saya pun sempat gosok baju pakai sterika arang :)

ashley said...

Tijah,
bukan apa..
aku jeles tengok sanggul ko.
ANGGUN sangat Jah!
ANTIK pun ada gak..
sesuai ngan tajuk entry aku.
ko tak marah kan Jah..
(sesambil urut kaki refleksology gitu...)

Azani,
P/s
ko ni baca tak ayat HUJUNG BAWAH sekali AZANI wehhhh..
kui kui kui
(sambil tepuk dahi)

Dr Sam,
Mak mertua saya dulu TUKANG JAHIT berprestij..he he he..tapi sekarang ni mesin jahit seperti itu tersadai begitu saja...sayangkan?

Nizam.Ariff said...

Mengeluarkan peluh dengan kukor nyor yang berbentuk kuda?!! maknanya, main kuda-kuda dengan kukor nyor sampai keluo peluh?

Wuih! Lain macam je bunyi nye...
Aku tak sanggup nak makan gulai lemak, masin dengan peluh... hehehe

ashley said...

Nizam,
Laaaa...
Yang ko CEDUK kedai mamak tu lagi la..
entah haper haper yang bumbu perencahnya..
AMARAN: tangan mamak tu berbulu lebat tau!!

ha ha ha ha

siti_m said...

ashley
kat kampung saya pun ada mesin jahit lama nie.. tapi terbiar macam tue je sebab anak2 tak pandai menjahit...
fikir2 sayang sebab dulu2 mesin nie la mak gunakan untuk jahit baju anak2

ashley said...

Siti,
kalau mesin itu digunakan oleh orang yang benar benar memerlukan, alangkah baiknya kan? At least dapat juga menjana pendapatan dalam kemelut ekonomi yang tenat ni...kut tak digunakan lebih baik derma kat suri rumah yang pandai guna. Besar pahala tu.