Thursday, February 05, 2009

Mensyarikatkan Negara..

Salam,
Cam mana le nak buat karangan tajuk ni ye..Poning pala aku yang dah tuo tuo ni.

Oh ye..
Definisi syarikat ialah tempat di mana orang niaga niaga...oooh ye ker? Mana le aku tahu!

Negara pulak?
Ialah tempat atau tanah kelahiran seseorang reramai di lahirkan dan tinggal dan duduk diam diam dan hidup dan kahwin dan beranak dan bercucu cicit dan lepas tu mati dan ditanamkan..
Negara ni juga ada orang lukis dalam kertas yang deme panggil peta untuk dirujuk supaya tak sesat kalau jalan jalan cari makan.
Pastu kena ada rukun rukun wajib patuh namanya rukun negara. Pastu ada nyanyi nyanyi gak deme panggil negaraku. Pastu kena ada undang undang..ish negara ada undang undang ke..
ye ker??
Ohh tu pasal aku nengok deme nyumbat orang senang senang masuk dalam penjara ye?
Sebab NEGARA ni ada undang undang..
ye le kan kan kan..

Jadi berlabun pasai Mensyarikatkan Negara ni maksudnya kalau nak meniaga kenalah jadi ahli yang tahu hal ehwal negara..
kena ada title gak tau..kelulusan tak kisah..apa apa pun boleh.
Title nya senang je..
'YB..maksudnya yang benar ...sesungguhnya benar dan membenarkan dan tiadalah ditipu dan menipu walau sedikit pun'..
tu sumpah tu tau tau tau!!

(Kan YB angkat sumpah! Jangan main main dengan sumpah seranah ni.

Lepas tu dah ada title YB ni engko dok diam diam dan tengok keliling..
Okay?
Pastu engko bentang tikor, ko ambik loceng teng teng yang ice cream man dok bawak selalu tu, engko goncang le..

'KLING KLONG KLING KLONG...JUAL JUAL sapa mau beli..MURAH MUDAH..HARGA BAGUS saya KASI!!!'

Tak mahe nak jual beli ni..50 pascal jer..( pascal..unit ape tu..NTAH mana aku tahu!! aku ni cikgu tediker jerrrrr)

ITUlah dia nye definasi aku MENSYARIKATKAN NEGARA..amacam?

5 comments:

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

tak faham, tapi rasa rasa macam faham. Kendian tak faham. Aku tanya apa yang aku faham. payah nak bagi faham.

..boleh gitu..he he he?..


* Tepat kita jadi gelong dah, kak wei...

kakpah said...

Orang perak harini mengamuk sakan.

ashley said...

Cikgooden,
SULTAN pun silap silap kena lelong gak ni!

Kak Pah..
DAH asah parang dah ni..ha ha ha.

lukmanw@gmail.com said...

Aikkk...

Ini sudah mcm comment saya dlm entry sebelum ni. Cadang nak buat posting dlm OKOB pasai mensyarikatkan negara ni.

Lukman

ashley said...

Lukman,
dapat idea dari komen hang la.. iish buat gena..
tak pa la.
Buat la versi hang pulak..
Boleh tukag tukag idea. Aku tulis versi cikgu tidiker jer..

Hang tulis versi seorang Pensyarah!
BEZA tu..