Thursday, January 13, 2011

Suatu malam di tempat yang bersalju putih..

Salam,

Malam sudah merangkak ke dinihari. Aku masih di meja studi merenung angka angka dan meyudahkan kerja kerja yang masih tidak selelsai. Perutku sudah berbunyi bersahut sahutan minta diisi. Aku keluar dari bilik meninjau ruang dapur lantas menjengok ke dalam peti sejuk kalau kalau ada makan malam yang bersisa dan boleh dimakan lagi.

Ria masih tertiarap di katilnya. Juga sedang kusyuk menyiapkan laporan makmalnya untuk hari itu. Sekali sekali terdengar rengusnya menghamun Cikteh yang melompat di atas katil.

" Cikteh, Get down! You are not suppose to play here "

Ria berbahasa Inggeris dengan Cikteh. Si gebu yang berwarna putih bersih itu seolah olah faham dengan apa yang dituturkan lantas melompat turun dari katil Ria.

" Ria, engkau nak peanut butter sandwich tak?' tanya aku dari ruang dapur.
" Kalau engkau rajin, sudi sudilah kan membuatkannya untuk aku "

Aku lantas mencapai roti yang hanya tinggal separuh bantal dari peti sejuk dan mengambil mentega kacang yang tersimpan di dalam kabinet dapur. Sudu yang di dalam laci aku keluarkan lantas segera menyiapkan empat keping sandwich mentega kacang.

" Nah, lepas makan ni aku nak kemaskan buku buku aku. Lepas tu aku nak solat Isya' dan masuk tidur. Engkau nak stay up ke? "
" Lepas aku siapkan report ni, aku nak study sikit pasal Management. Esok ada kuiz "
" Okay la..jangan lupa kejutkan aku time Subuh kalau engkau jaga awal '
" Hokey dokey "
.
.
.
Bila selesai segala urusan, aku terus belayar masuk tidur sehinggalah dikejutkan dengan bunyi seseorang membaca surah Yassin pada kira kira jam 3 pagi....
.
.
.
.
.
.
aduihhhhh..
pembaca sekelian.
sambung esok la ye.....
NGANTUK
.

5 comments:

Aku said...

Aikk... tulis sikit dah ngantuk?

DrSam said...

baru nak baca bab salju putih tu...

SeKunTum LaVenDer said...

ni dah mcm kak TM, suka cerita tak habis.. ;p

tasekM said...

syirah, ni nama dia jangkitan kuman.

ha ha.




.

ashley said...

Aku,
ek eleh..
ko pun tulis takder le panjang mana!! sedap jer ngate oghang..
haha

Drsam,
tenang tenang..akan menyusul, InsyaAllah kalau tak ngantuk lagi.

Syirah,
adik beradik mak asing pak lain lain memang cam tu perangainya..

Tas,
kuman malaih dan ngantuk..