Wednesday, January 12, 2011

Neng nong neng nong...huwaaaahhhh..

Salam,

Apasal bila lepas lunch jer mula la menguap.
huwaaa huwaa huwaaa..
Mata jadi blurry.
.
.
.
Drowsiness..sleepiness..tak sedor diriness?
Is it a normal phenomena?
.
.
Sebenornya mengikut kajian tentang tidur ni, ada dua masa yang mana tubuh badan kita mempunyai reaksi normal untuk merasa mengantuk dan memerlukan tidur.

1) during late hours iaitu antara jam 12 tengahmalam hingga 7 pagi.
2) sekali lagi during mid day iaitu antara jam 1 hingga 4 petang.

yeaaaahhh...
jadi kalau aku merasa mengantuk selepas jam 2 petang tu sebenarnya adalah NORMAL!!!
yeahhhhaaa...
.
.
Ya kawan kawan..ini adalah bahan BUKTI kukuh UNTUK MERASA TIDAK BERSALAH kalau tidur petang di ofis, okay!!
haha
.
.
Dan menurut kajian tentang TIDUR ini juga sekiranya kita memaksa diri untuk berjaga MATA dalam waktu yang sepatutnya kita tidur ini maka kebarangkalian untuk FALL ASLEEP UNINTENTIONALLY adalah begitu tinggi sekali dan ianya amat BERISIKO!

DENGAR TU!!
ulang sekali lagi...
BERISIKO
.

Ya laaa.. kalau dah tak cukup tidur, pastu paksa diri bawa kereta ke, bas ke, lori ke..tup tup...kecepuih terlena, tak ke akan menyusah dan membahayakan orang lain???

.
.
hmmmm
tapi sebenarnya aku nak tahu juga sebab musabab kenapa kita rasa TERSANGGGGATTT la mengantuknya sebaik saja lepas makan tengahari.
.
.
WHY??? WHY?? WHY??
.
.
.....ish ish..
PENYESALAN kerana time sekolah dulu, period BIOLOGY selalu tidur..
kan dah agak kurang pandai!!
.
.
okay okay...
Jom kita buat research jap.
Cari jawapan.
takper takper...
tenet ada.
.
.
.
Understand what it is that is probably making you feel sleepy after lunch.

There are three main reasons for sleepiness post-lunch:

1) The food you have eaten is diverting your blood for the digestion process. While natural, depending on what you eat, this process can increase your energy levels, or it can cause sluggishness. In particular, sugary foods increase the blood sugar levels more than normal, causing your pancreas to release insulin. In turn, the insulin triggers tryptophan, which gets converted into serotonin in your brain, a neurotransmitter that makes you feel sleepy.

2) You haven't had enough sleep. Lack of adequate sleep impacts both your digestive system's effectiveness and your energy levels.

3) You are unfit, or you have an illness. If you aren't physically fit, if you're avoiding exercise, or if you have a medical condition or illness, your afternoon energy levels may be impacted negatively.

Sebab musabab nombor 1 tu macam blur blur sikit.
Macam faham..macam tak faham, kan?
Haha..
Ni kalau ada DrSinga komen kasi elaborate sikit mesti lebih faham.
.
.
Tang dua sebab lagi tu semua boleh faham.

Okay, dah la nu..wa sudah menguap sepuluh kali dah ni.
.
.
Have a nice siesta!
Chow..

sekian

4 comments:

SeKunTum LaVenDer said...

Kalau saya mengantuk di waktu siang, ini adalah kerana saya berjaga malam utk jaga baby. Reason ini tidak perlukan bukti biologi. Hahahaha.. ;p

www.sekuntum-lavender.blogspot.com


-syira-

ashley said...

Lavender,
apo nak dikato..
tugasan yang tidak dapat dielakkan.
.
.
.
patutnya ada penggiliran tau!
haha

ASH_LEE said...

bila lepas makan ..badan akan lakukan process digestion...process digestion tu menyebabkan energy dalam badan digunakan juga...sebab tuh badan cam mengantuk..sebab dlam badan tgh activ buat new ATP (energy source for cell metabolism)..

cam gitu la... tapi time lepas makan tghari MMG sgt ngantuk dr lepas makan time lain..

ashley said...

ASH_LEE,
that's what it says in the first reason, my dear. Cuma I nak tau juga yang 'trytophan' and 'serotonin' tu pekemender..and fungsi fungsinya