Tuesday, January 11, 2011

Pendedahan diri..

Salam..
.
.
.
Dah baca ke belum?
Setengah orang suka berkomunikasi melalui FACEBOOK ( kaya lagi la si MARK ZUCKERBERG itu)
.
.
.
Seorang saudara terdekat dalam keluarga kami pula sering bagi amaran tentang FACEBOOK.
Jangan buat ini, jangan buat itu....
.
.
Sesiapa yang ada duit tak terkira banyaknya dalam bank, yang ada guna card credit, yang gaji MANTOP, yang tak kisah apa apa..jangan baca tips dari YAHOO ni..
sebab mungkin anda tak kisah kalau duit anda hilang sekalipun!!
hahaha..
.
.

aku???
AKU KISAH..
.
.

Tips to Stay Safe

Here's some advice from Sileo, who wrote the "Facebook Safety Survival Guide," about protecting online privacy on all social-networking sites:

• Never post your exact date and place of birth. It's invaluable information to identity thieves, particularly when the two are bundled together.

• Never post your address, phone number or email address. This is plum information to scammers and marketers who are looking for nuggets of your identity.

• Control who can see your personal information. Many social-networking sites have privacy features, but they change often. Know what they are, stay on top of them and restrict your page to your real friends, not friends of friends or someone you met in a bar.

• Limit information about your activities. If you must brag about a trip or a fabulous party, do it after the fact.

• Remember that what you post is public and permanent. Don't put up embarrassing photos that you wouldn't show your grandmother. Don't complain about your job or your boss. Don't say something to or about someone that you wouldn't say to his face. Don't threaten others.

• Know the four types of Facebook users: friends, outsiders, businesses and enemies.

• You should know exactly who wants to be your friend or is asking you to link into their network. Some people will befriend your friends to get to you or your company.

• Be wary of seemingly harmless quizzes. When someone invites you to take a survey, say, "10 Things Others Don't Know About You" or "My Favorite Things," it may be designed to harvest your data. The name of the street you grew up on or your favorite vacation spot could be clues to your passwords.

• Before you share any information anywhere online about yourself or your workplace, ask this question: What would the consequences be if this information fell into the hands of my boss, competitor or people who don't like me?

Jennifer Waters is a MarketWatch reporter, based in Chicago.



.....Eh Orang CHICAGO gak?..agak agak sama tempat lahir tak dengan aku?
.
.
Bila baca tips kat atas tu..terpikir pulok, BLOG TAK PE KUT???!!
Aiseh...man... BLOG pun MENDEDAH JUGAK KAN?
.
.
solusinya...errrr...
.
.
TUTUP BLOG!!
AMACAM?
.
.
Kita buka blog cerpen je lah, okey tak ?

sekian

5 comments:

kucingorengemok said...

kita buat blog-novela nak? sambung2... hari ni kak ash tulis, besok tijah tulis, lusa bro nizam tulis... amacam? :)

Aku said...

Kak, sesetengah blog terkenal (surirumah) cerita pasal rutin harian hantar anak ke sekolah, lepas tu snap gambar rumah, perabot, ruang tamu...kalaulah ada org niat jahat, memang kena pecah masuk punya.

KOG, aku dah ajak korang semua buat cerpen dalam Merung Mahawangsa, buat citer sama2...apa lagi, jom le

www.merungmahawangsa.blogspot.com

AZANI said...

salam hidayatun

alamak...aku dah terexposd.......ahhh risau.....nanti aku try edit profile

tasekM said...

setengah tu... cek gaji pun kabor kt blog. haih....




.

ashley said...

KOG,
bagus cadangan ko..
tapi aku takut nanti aku punya bahasa tak seindah Nizam...dan tak sefunny Tijah..

Aku,
aku memang suka nak sambung sambung ko punya karangan tapi malangnya standard ko standard MAHASITUA..aku pula standard budak tadika..
haha...kang Merungmahawangsa jadi MERENGURUTADIKA

Azani,
sabor sabor bawak bertendang...
jangan panik!
tapi....errr... apa nak buat?
DAH TERDEDAH!!

tas,
takder sapa ke nak tanya gaji aku berapa...
sian kat aku!!