Wednesday, January 20, 2010

Ratatouille..a chef in the making!

Salam,

Ever see the Disney's film, Ratatouille?
It tells about a rat named Remy who is gifted with a keen sense of smell and taste.
This rat aspires to be a gourmet chef!!

Talk about a sense of smell, today, I bring all these things to my school.
Okayy..the children of coz are not this special rat but they need to be aware of things that smell bad and good.
Well, one of them might become a chef in future...
Who knows?
Someday!!
ha ha..
So what are we having here?
1) Lemon
2) A packet of nescafe
3) Tea
4) Kaffir lime leaves
5) A bottle of syampoo
6) Baby powder
7) Dried Tyme
8) Dried fish ( ikan kedera of coz )
9) Belacan....he he he
.
.
So what's the game?
.
.
.
Sonang ehhh..
.
.
Cover the children eyes.
No peeping, please!
and......let the show BEGINS!!!
Guessing game of coz!
USE YOUR SENSE OF SMELL TO GUESS.
sekian

14 comments:

ibusinga said...

jahat!!!!cikgu letak belacan!!!!
kihkihkih

yuyee cap limau said...

waaaa kak assalamualaikum..lama tak bagi komen kat sini..terasa rinduuuu terkenang wajahmu selalu..ewah..kak satu je soklan saya apekah itu ikan kedera?ke ikan kena dera??

alberangque said...

Assalam mu alaikum wr wbt
Inilah contoh P&P secara VAK. Visual, Audio dan Kinestatik.
Pasti hasilnya hebat.
Visual - lihat
Audio - sebut nama benda yang terpamir (belacannn..)
Kinestatik - guna deria (hidung) untuk membau...
Hebat.... hebat....

ashley said...

ibusinga,
ada yang suka bau belacan, youuuu..
memang anak MALAYSIA!!
ha ha

yuyee,
ko ni memang tertinggal kapalterbang..
aku dah sampai LONDON promote ikan kedera!!!
ha ha ha

...dak aihhh..

hari tu chek dah habark mai apa itu ikan kedera.

ikan belanak ialah yang selalu digunapakai.
ikan kedera digunakan secara meluas di utara tanahair.

pak Usop,
p/s show dari cikgu yang biasa biasa saja...
smile

lukmanw@gmail.com said...

Ikan Kedera?

Mentah ke atau bersiap goreng? Lain baunya itu.

Lukmanw

kakpah said...

cencaluk takder?

Nizam.Ariff said...

.. durian.??
tempoyak..?

masukkan le sekali...

sebatu bedebudak dah boleh teka... hahaa

tasekM said...

daun limau kapir tu tak bahaya ke kak...? muehehehe...

:P


.

kucingorengemok said...

rasanya tang daun limau purut dengan thyme tu mesti ramai fail

ashley said...

Lukman,
dah digoreng terlebih dahulu..SEMERBAK!!

kakpah,
kang kami kenduri kendara pulak kat kelas..ha ha

Nizam,
dok ingat nak bawak juga tempoyak..
ada dalam peti ais aku tu..tapi ish..jadi le kut!

TM,
nak bahaya tak mana lk aihh.

KOG,
daun limau purut tu demer kata TOM YAM!!
..ini sah ramai anak orang KELATE nih!!..tak pun anak anak yang rajin makan kat kedai TOM YAM!
TYME, demer kata bau UBAT!

lukmanw@gmail.com said...

Lupa nah habag, tabika org rumah buat mcm ni-

1. Mula-mula ikat sapu tangan kat mata tu, ada juga yg curi tengok.

2. la ni bubuh benda tu dlm kotak hadiah mug dan tebuk lubang kecil-kecil.

Kemudian bagi bebudak tu cium.

Lukmanw

ashley said...

Lukman,
saya tak ikat mata ngan sapu tangan..ada kain panjang yang sesuai untuk diikat.
tapi idea boh dalam kota mug tu bagus sebab had murid lain tak yah sibuk nak bagi tau!

geraugebang said...

Seronoknya main macam ni...tapi,,,kenapa guna daun yang kafir punya. Pilih la yang islam...kan tadika islam...Tak baik tau.

ashley said...

Gerau..
buat macam mana kan? ha ha