Saturday, June 19, 2010

Payah sangat...goreng jerrrr!!

Salam, Ada udang, malas nak menyambal tumis.
Goreng je laaaa..bukan nya susah bebenor!

1) Kopek kepalanya
2) Ambik serbuk kunyit ngan garam dan gaulkan.
3) Hiris bawang besar bulat bulat, hiris bawang putih nipis dan halia sikit. Hiris juga lada benggal/ cabai bosar pun buleh.
4) Tumis bawang ni semua...dalam MINYAK..campak masuk udang.
5) Ketepiang ketepung...campak lada benggala..ketipiang ketepung.

HAH!! SIAP!!

simple macam tu pun tak leh nak masak lagi????

sekian....

9 comments:

tasekM said...

sama la macam aku. kalau ada udang malas nk menyambal aku goreng kunyit je. paling penting ialah bawang besar. tu yg buat manis tu...




.

kakpah said...

cuba resepi ni.
memula goreng udang. keluarkan.
Panaskan dua sudu butter. goreng daun kari empat lima helai, dan bawang putih dua biji yang dah dihiris. Pastu masukkan segenggam nestum yang kasar-kasar tu. bubuh garam secukup rasa. kacau-kacau sampai rangup. masukkan udang balik, kacau2 jap. angkat.
mesti anak2 ko suka.

DrSinga said...

cisssssssss......
keluar asid orang yang berpuasa ganti ni.....
*balik dulu lah....*

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Tulah salah satu resepi masak udang paling laki aku gemor. Senang dan simple. Rasa manis udang tak lari. Ori...ma..

Resepi k.pah tu aku lom try tp aritu aku makan butter prawn kat Rest Mohd Chan sek 9, not bad a..
RM22 sepinggan, rasanya masakan udang kau kau atas lg terangkat!

Tijah said...

aiseh..

cane leh sama lak menu kita niari...

kucingorengemok said...

ok la ok la... lepas ni kita gi masak... (takut kena marah) hehe

Nizam.Ariff said...

Kalau nak lagi simple. guna resepi ni:

Ambik lidi penyapu
Cucuk udang tu macam satay
bakor ateh api dapur... simple kan?




Ok.
untuk pencicah dia:
1. Ambik sebuku butter..
2. Bawang putih dan merah segenggam
3. Serbuk kari
4. Sos ikan phromphet versi siam
.
.
.
99. Dan akhirnya masukkan air
100. tunggu sampai menggeletek

Amacam, simple tak?

ashley said...

TM,
rajin juga ko masak ek?
heheheh

kakpah,
memang sangat handal mengubahsuai!

drsinga,
laaaaa....mana aku tahu ko puasa hari Sabtu!!

Damai,
udang butter kat restoren TUPAI TUPAI jangan makan!!..
MANIS SEMACAM..
rega mahal mencekik..
udang rasa macam tak fresh...
hehehe kempen nak tutup kan kedainya!!! hahha

Tijah,
menunjukkan betapa rajinnya kita!!
hahaha

KOG,
ni resepi ditujukan khas untuk anak anak dara aku!
...hehehehe

Nizam,
rajin le pulok nak menyatay udang....heeehehehe..

lupekanje said...

haha...I like...sempoi kan ash..
tpi..jgn makan udang bebanyak..kolestrol tinggi.

kak pah nyer resepi pun bagus....tpi kat umah ni tader lak yg makan nestum...kena la gi beli..
tu yg malas tu..haha.