Salam,
Membuat penkek adalah tersangat sonang.
Bahan bahan pun teramat sedikit.
Pepagi kalau dah jemu sarapan asek asek nasi lemak, meehoon goreng, roti canai...maka sila la merajinkan diri untuk buat penkek.
Bahan?
Tepung, susu, telur, gula, garam....dan yang ni aku tambah stroberi!!
Banyak mana?
Pepandai la mengagakkannya!!
hahaha..sila belajar dengan tekun.
Cara:
Godak semua bahan sampai jadi smooth batter.
Masukkan sedikit butter dalam frying pan.
Ceduk sesenduk batter dan masuk dalam frying pan.
Agak agak dah cantik warna coklatnya, sila flip over ala ala chef yang expert!
Api adalah sederhana. Jangan garang sangat nanti penkek hitam legam.
Keh keh keh..
dah siap?
susun lawa lawa bertingkat kemudian tuang MADU LEBAH...bukan BERMADU, okay.
Kalau BERMADU, nanti ada yang akan jadi PENKEK lak.
.
.
.
Bereihhhh...
sebelum makan, ambik kamera.
Tangkap gambar sekeping dua.
Post masuk dalam blog.
Dah...
.
.
.
Aku laparrrrr.
Allahummabarik lana fima rozaqtana wa qina azab annar.
sekian
9 comments:
Manusia dan penkek tak dapat dipisahkan...
Lempeng pisang bukan sama jenis dgn penkek ke?
AKU,
sama la tu..taruh pisang instead of stroberi ngan tepung.
OK buleh try. Budak² dah tak tau apa nak makan pagi.
hujan2 ni sedap plak tgk lempeng stoberi nih ;)
salam kenal ye..
Apsal bila aku tenung lama-lama gambar atas tu, aku nampak burger ek?
ishh!!
GJ,
jemput buatkan..
marinahuny,
welkam..boleh le buat, tak susah
Aku,
engko lapor le tu
ish.. dah lama nau aku tak amek gambar ni...
semalam aku buat lempeng kelapa makan dgn kari ikan n sambal udang + petai.
hari ni. darren mintak lagi.
.
kakpah,
sibuk habeh le tuhh.
btw..hari isninn ngan hari ni, saya mengecat bahagian bawah kelas saya..teruk no kena conteng ngan budak budak
tas,
sedap tu..hanto sikit sini!
Post a Comment