Tuesday, December 21, 2010

Penkek Stroberi

Salam,

Membuat penkek adalah tersangat sonang.
Bahan bahan pun teramat sedikit.
Pepagi kalau dah jemu sarapan asek asek nasi lemak, meehoon goreng, roti canai...maka sila la merajinkan diri untuk buat penkek.

Bahan?
Tepung, susu, telur, gula, garam....dan yang ni aku tambah stroberi!!
Banyak mana?
Pepandai la mengagakkannya!!
hahaha..sila belajar dengan tekun.

Cara:
Godak semua bahan sampai jadi smooth batter.
Masukkan sedikit butter dalam frying pan.
Ceduk sesenduk batter dan masuk dalam frying pan.
Agak agak dah cantik warna coklatnya, sila flip over ala ala chef yang expert!
Api adalah sederhana. Jangan garang sangat nanti penkek hitam legam.
Keh keh keh..

dah siap?
susun lawa lawa bertingkat kemudian tuang MADU LEBAH...bukan BERMADU, okay.
Kalau BERMADU, nanti ada yang akan jadi PENKEK lak.
.
.
.
Bereihhhh...
sebelum makan, ambik kamera.
Tangkap gambar sekeping dua.
Post masuk dalam blog.
Dah...
.
.
.
Aku laparrrrr.
Allahummabarik lana fima rozaqtana wa qina azab annar.


sekian

9 comments:

Nizam.Ariff said...

Manusia dan penkek tak dapat dipisahkan...

Lempeng pisang bukan sama jenis dgn penkek ke?

ASH said...

AKU,
sama la tu..taruh pisang instead of stroberi ngan tepung.

Gurindam Jiwa said...

OK buleh try. Budak² dah tak tau apa nak makan pagi.

marinahunny said...

hujan2 ni sedap plak tgk lempeng stoberi nih ;)

salam kenal ye..

Nizam.Ariff said...

Apsal bila aku tenung lama-lama gambar atas tu, aku nampak burger ek?

ishh!!

ASH said...

GJ,
jemput buatkan..

marinahuny,
welkam..boleh le buat, tak susah

Aku,
engko lapor le tu

ibundo said...

ish.. dah lama nau aku tak amek gambar ni...

tasekM said...

semalam aku buat lempeng kelapa makan dgn kari ikan n sambal udang + petai.

hari ni. darren mintak lagi.



.

ASH said...

kakpah,
sibuk habeh le tuhh.
btw..hari isninn ngan hari ni, saya mengecat bahagian bawah kelas saya..teruk no kena conteng ngan budak budak

tas,
sedap tu..hanto sikit sini!