Saturday, August 21, 2010

Pilih nak yang mana..

Salam,

Lepas Subuh tadi pergi dengar kuliah lagi. Bulan puasa ni tu yang bestnya. Rajin sikit dengar kuliah subuh. Bulan lain tak tentu..sebab banyak dengar dari rumah jer. Mentang mentang surau sepelaung. Kalau dah dengar dari rumah maka banyak yang keluar telinga kiri berbanding yang masuk ke telinga kanan..

Kalau Sabtu lepas, aku banyak angguk angguk, kali ni tengkuk aku lebih POWERFUL. Aku dapat menahan tengkuk aku dari loihhhh tunduk.What a SURPRISE!!

Kali ni juga aku dan suami travel keluar dari kawasan kariah kami. Kami ke seberang jalan besar menuju ke surau yang telah diperluaskan...Surau berdekatan rumah seorang Ulama' di BBBangi ini. Surau Annur. Surau ni lebih aku suka pergi terutama kalau pagi Ahad jam 9.30 pagi...Yaaa..waktu kuliah pengjian untuk orang POMPUAN! Kalau sesiapa nak datang sesangatlah dialu alukan.

Okay..berbalik kepada kuliah Subuh pagi tadi kan.
Hmmm ada satu statement yang best yang ditanya oleh Ustaz.

Given the choice, which one do you prefer?
Nak suami you all mati dulu ke?
ATAU
Nak diri you all mati dulu?
hahahah..
.
.
Apa punya question kan?

Sebab Ustaz tu bincang termasuk soal mati la.. Apa nak marah...lagipun kita semua akan mati kan? Mahu atau tidak, semua kita BAKAL BAKAL JENAZAH belaka nih!!!

Ustaz tu beritahu yang bagus kalau si isteri mati dulu maka suaminya boleh tolong solatkan jenazahnya, boleh tolong usung jenazah isterinya serta boleh tolong sambut jenazah isteri dan masukkan dalam liang lahat.
Sedangkan kalau suami mati dulu, selalunya si isteri tak buat semua tu..
AMACAM??? ada betui??
hehehehhehhe..
.
.
Ustaz tu BERGURAU saja sebenarnya SEBAB DO WE REALLY HAVE THE LUXURY OF CHOOSING WHO'S GOING TO DIE FIRST?
.
.
.
................mana boleh.
TIBA SAAT dan MASA....Selamat jalannnnnn.

4 comments:

et said...

kannn/dah di janjikan. akan sampai saat kita semua akan kembali. takde yang kekal. tak perlu dipersoal siapa pergi dulu2. masing2 ade turn masing2. kena bersedia je la.^^

AZANI said...

Salam hidayatun
yg pastinya setiap yang hidup akan mati..

kakpah said...

kalau kita boleh pilih pun, kita takkan pilih....uhuuu..

ashley said...

ET,
you are absolutely right!!

Azani,
Correct correct correct..

kakpah,
sebab tu kita tak diberi pilihan..