Tuesday, April 19, 2011

Bersuci..

Assalam,


Rasulullah s.a.w telah lalu melintasi dua kubur lalu baginda berkata " Kedua dua orang dalam kubur ini sedang diazab. Mereka tidak diazab disebabkan oleh dosa besar. Salah seorangnya diazab disebabkan tidak tanazzuh ketika kencing dan seorang lagi diazab kerana suka menghasut atau mencaci"

'Kencing', 'buang air kecil', 'ke sungai kecil' adalah perkara yang dikurniakan Allah pada kebanyakan makhluk yang bernyawa..

Tapi orang Islam kalau tidak bersuci selepas melepaskan hajatnya maka ianya menjadi kesalahan.

Bersuci atau beristinjak dituntut dalam Islam kerana Islam mengutamakan kebersihan.

.

.

.

Tiba tiba aku teringat sesuatu..

"Hmm..setiap orang bersucikah?'

" Di kebanyakan tandas awam wanita di Malaysia terdapat air paip dan tidak sukar untuk bersuci."

.

.

.

Di tandas lelaki??

errr...yang tandas untuk berdiri tu ada air paip ke??

Basuhkah selepas selesai BERHAJAT??

.

.

.

Sesungguhnya aku TIDAK TAHU..

Mungkin boleh difikirkan..

wallahualam

sekian

6 comments:

ashley said...

Yang buat tandas tu pun satu...siapa ngajor kencing berdiri..
KUT YE PUN KAN???

AZANI said...

salam hidayatun...


eheeeeeeeeemmmmm!
eheeeeeeeeemmmmm!
eheeeeeeeeemmmmm!
tok..tok...tok..

kadang kadang bila toilet cangkung fullhouse,,kena ke urinal juga, always cari yang paling hampir dgn sinki,senang kaut air..

petronas ok,urinal dia ada paip, nak mandipun boleh..

kadang kadang dapat toilet cangkung payah, bowl dia cetek,kena tuju tepat ke lubang, kalau tak merecik..

ashley said...

azani,
eheemmmm..
ehemmm..
ehemmmm

'berdehem' itu selepas membuangkah?
:-)
.
.
.
pada yang concern, memang dia bersungguh bab bab bersuci ni.
pada yang tak peduli, tak dernya dia ambik kisah..

kucingorengemok said...

toilet klcc takde paip! macam hampeh...!

tasekM said...

betul kata meow.
klcc adalah bangang (sopan bahasa aku kan kak...? kikiki...)
toilet cangkung pun tak de paip.
aku kalau masuk mesti bawak botol mineral water yg dh kosong.
buat isi air paip dr singki.
tapi sebotol mana cukup.
tertekan sungguh...




.

ashley said...

Meow,
ye ker??? bukan ada yang jenis automatik tuuuuuu..
tapi kalau buat macam TAS tu bagus..

TAS,
kalau pergi oversea jenuh engko ulang ulang ke singki!!! hihihi..

KAT US punya toilet memang tak dak paip dalam LAVO nya..
dulu dulu aku bawak masuk gelas kertas yang dibeli di 7-11. BIG GULP tu..

kalau buang air, kesat dulu seboleh mungkin dengan kertas utk hilangkan najis pastu basuh dengan air...hihihi..senang..

tapi kalau boleh, memang malas nak buang air di toilet mereka sebab tak senang duduk..
TOILET pesen boleh intai nampak kaki!!
tapi kalau TRAVEL jauh jauh..TAK BERUPAYA la aku..TERPAKSA!