Saturday, May 26, 2012

Jatuh bangun sesebuah restoren..

Assalamualaikum,

Pada suatu hari di masa perut lapar dan berbunyi, kami bercadang menuju ke sebuah tempat makan yang pernah kami kunjungi suatu ketika dulu di sini .

......tetapi....

Aik?!!

Dah bertukar nama??

Oh rupa rupanya restoren yang pernah aku war warkan dalam blog aku ni dulu, sudah bertukar tuan dan bertukar nama serta bertukar sajian.
Maka tak dapat la kami merasai keenakan makanan yang disediakan di situ lagi.

Kami terpaksa mencari cari restoren yang sesuai untuk selera kami di petang itu.

Maka kami pun ke sini.


Sebuah restoren yang menyediakan makanan ala ala Arab dan Indian Mughal juga di Cyberjaya.

Melihatkan retoren yang ingin kami tuju sebelum itu telah bertukar tuan terfikir juga aku, bukan senang untuk buka sebuah restoren.

Sewa kedai kena fikirkan.
Makanan yang disediakan nak kena enak.
Tukang masak pun nak kena mantop.
Pekerja pekerja mesti rajin dan tak banyak ragam.
Management dalam hal hal perniagaan dan kewangan ni pun nak kena bagus.

Kalau tidak dijaga semua ini, restoren yang ingin dimajukan mungkin tak lagi dapat membungkus nasi lemak...sebaliknya ANGKAT MEJA KERUSI DAN DIBUNGKUS!

Sambil sambil menunggu makanan yang di order tu, aku dan suami bersembang sembang tentang betapa pentingnya seorang Tukang Masak @ Chef di sesebuah restoren. Ada sebuah restoren Tomyam di BBBangi yang sering tutup buka hanya kerana karenah tukang masaknya. Kalau tukang masak cabut lari maka restoren tu ditutup sekejap. Kelam kabut tokeynya mencari pengganti. Kemudian bila tukang masak baru datang dan buat perangai pula maka tutup lagi kedainya kerana ketiadaan Chef.

Hmm...mula mula tukang masak lari...
....lama lama kalau restoren asyik TUTUP BUKA dan TUTUP BUKA, pelanggan pun boleh LARI sama.

hehehehe....

Oh ya, kepada KOG si kucing oren gemuk yang rajin  menyelongkar tinjau restoren tu, ko kena tengok link link restoren yang pernah kau kunjungi juga.
Sebagai contoh, restoren yang pernah menyediakan MURTABAK SINGAPORE 3 lapis di seksyen 15 BBbangi tu.
Dah KHALAS dah weii...
TUTUP dan tak buka buka dah.

Tiada lagi!!
Aku agak mamak yang buat murtabak 3 lapis tu dah bungkus balik Singapore kut...hehehe

Okay la..
Aku lapar ni..
Sarapan pagi tak masuk perut lagi.





Kalau dapat terbang pergi Cyberjaya best gak...
Hmmmmm
Hmmmmmm....







Takper la..
Kita makan apa yang ada kat Bangi ni.





sekian



4 comments:

Aku said...

semua perniagaan ada risikonya... sama ada tinggi atau rendah je..

ASH said...

AKU,
betui betui betui..

kucingorengemok said...

oleh kerana khidmat tidak berbayar, diharap sesapa nak pergi makan double-cek sendiri kewujudan kedai² yang tersenarai di blog-kog

tak larat eden nak cek satu² heh

ASH said...

hehehe..betui betui..