Thursday, April 22, 2010

Air tebu berlemon..

Salam,
Air tebu berlemon telah aku cuba di Kuching pada kunjungan aku ke sana tempohari.
Kemanisan air tebu dicampur pula dengan rasa masam manis lemon sungguh menyegarkan.
Ianya sepatutnya dijual di Semenanjung oleh abang abang penjual air tebu.
Kerana kewangian lemon dan kelazatannya menambah perisa air tebu yang manis itu.Hari ini untuk berbuka puasa, aku menyuruh anakku membeli segelas air tebu yang dijual berdekatan rumahku.
Kemudian aku perah sekeping kecil Lemon sebagai perisa tambahan ke dalam air tebu ku itu....
...dan hasilnya....PERGHHHHH... SYAHDUUUU!!

Bagi yang tidak biasa mencubanya, cubalah...pasti menyegarkan!

sekian

17 comments:

ashley said...

Dah jadi blog makan minum a.k.a resepi pula lerr..
ha ha ha ha

anjang said...

meleleh air liur den, boleh dibayangkan aroma dan rasa kesegarannya

ashley said...

Anjang,
memang sedap..esok lepas Jumaat try cari air tebu satu jag..
perah lemon sikit...minum sejuk sejuk..
FUHHHH.....
segorrrr..

yuyee cap limau said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhh menitik air liur..sedapnyer kak..tibe2 rase dhga..kena cube nie =)

ashley said...

Yuyee,
cuba jangan tak cuba..
buat satu jug..
jamu kengkawan..

cHeRyNa PiReS said...

nak cuba...nak cuba! (tp takleh tunjuk kat ibu sha yang kena gastrik tuh la....nanti dia sakit perut lak).

eh, betullah..dah macam blog resepi:)

yuyee cap limau said...

kak lemon mahal tak???xpng beli lagi..kalo limau nipis biase la..hehe

ashley said...

cheryna,
tengah syok tangkap gambar makanan..tak jalan memana sangat..seab tu jadi blog resepi lak..hahahah

yuyee,
tak der nye mahal..pergi bintang warta atau billion..beli jer dua biji..perah setengah biji untuk satu jug pun dah sedap..
mahal lagi coklat kit kat.
setengah biji lagi buat ais lemon tea..FUHHHH..

kakpah said...

dah makin berseni gambar ko hehe..

kucingorengemok said...

tukar nama jadi "blog buka puasa sunat/ganti"

DAMAI IMPIAN D'BANGI said...

Ashley,
time aku posa nanti kau jgn berani-berani tayang macam-macam lauk dan jus yg mengancam keimanan aku ok.
Dibimbangi iman ku yg senipis kulit bawang akan berkecai ankara melihat gambar saja..hu..hu..

ashley said...

kakpah,
seni itu indah..

KOG,
ini sebabnya kurang idea....

damai,
waaahhhhhhh..siap ugut lagi tuh..
wakakkaakaka..
bak kata orang tua tua dulu,
lagi dilarang lagi menjadi...
lagi banyak aku tempek nanti!!

DrSinga said...

azani tak mengomen lagi hari ni...
tak boleh nak ikut dia panggil 'hidayatun'
:)
selamat berpuasa!!

zafi said...

oh sis..
u r so unfair!!!!!

ashley said...

drsinga,
...tapi hari ni kita tak puasa..
he he he

zafi,
alahai...alahai..kesiannnn..
smileee

Nizam.Ariff said...

Wooah kak! you first comment la... caya lah.. hahaha

ashley said...

ha ha ha ha ha...yeaaaaa!!
Nizam,
boleh belanja ko air tebu berlemon sebab jadi PES!!